Kaj si se pa ti danes naučil?

Razmišljate kdaj o lastnem učenju?

Občanska znanost (ang. Citizen Science) predstavlja koncept znanstvenoraziskovalnega dela, pri katerem so na različne načine, z različnih vidikov in v različnih oblikah v raziskave vključeni neprofesionalni raziskovalci. Koncept občanske znanosti se najpogosteje uporablja v raziskavah v biologiji in ekologiji (več o konceptu).  

Na Ljudski univerzi Ajdovščina smo slednji koncept prenesli na področje izobraževanja odraslih, saj želimo raziskati, kako poteka priložnostno učenje ljudi v našem lokalnem okolju. V ta namen smo izdelali anketni vprašalnik o tem, kdaj, kaj, kako in s kom se ljudje učimo v vsakdanjem življenju. Ljudje se namreč učimo vsak dan, v večini primerov pa to učenje poteka nenačrtno, spontano ob drugih aktivnosti.  

V času Tednov vseživljenjskega učenja (od 15. maja do 18. junija 2023) vas vljudno vabimo, da opazujete svoje učenje, ga poskušate prepoznati in ozavestiti. Svoje ugotovitve navedite v anketo. Anketa je anonimna in kratka, za izpolnjevanje potrebujete le nekaj minut. Zbrani podatki bodo obravnavani zaupno in analizirani na splošno, izključno za namen raziskave. Zaželeno je, da anketo rešite večkrat.  

Vabimo vas tudi k delitvi fotografij vašega učenja. Pošljite nam jih na info@lu-ajdovscina.si ali jih delite v Facebook skupini LU Ajdovščina. Vsak mesec bomo eno fotografijo izbrali in avtorja nagradili s praktično nagrado. 

Hvala, ker ste oz. boste del znanstvenega raziskovanja. 

Dostopnost