Aleksandrinke med domom in svetom

Vabljeni na zaključno srečanje študijskega krožka in predavanje.
Četrtek, 13. september 2018 ob 18. uri v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina.

Študijski krožek je deloval v šolskem letu 2017/18 z namenom spoznavanja vloge, ki so jo imele ženske skozi zgodovino in vse do današnjih dni. Program zaključnega srečanja:

  • Kratka predstavitev dela študijskega krožka, Tanja Badalič, Helena Furlan
  • Aleksandrinke med domom in svetom. Predavanje Vesne Humar, novinarke in raziskovalke življenj aleksandrink.
  • Predstavitev (avto)biografskih zgodb žensk, ki so jih zapisale udeleženke študijskega krožka pod vodstvom Tanje Badalič, dr. za področje Primerjalnih študijev idej in kultur.

 

aaaaaaaaaaa

 

Vsebine:

S pomočjo spominov, besed in materialne dediščine, kot so na primer fotografije, smo udeleženke pripovedovale in sestavljale zgodbe svojih sorodnic, znank, sovaščank in ne nazadnje samih sebe. Gre za zgodbe ženske, ki jih je čas že skoraj pogreznil v pozabo, udeleženke krožka pa smo jih priklicale ponovno v zavest. Gre pa tudi za zgodbe žensk, ki so nam zaupale svojo posebno življenjsko izkušnjo. Rdeča nit, ki povezuje večino besedil, je »odhod«, saj zgodbe največkrat pripovedujejo izkušnjo odhoda v tuji kraj bodisi zaradi zaslužka ali vojne bodisi zaradi drugih osebnih razlogov. »Njena zgodba« je v tej brošuri ubesedena v proznih besedilih, pesmih ali bolj raziskovalno usmerjenih tekstih in predstavlja kamenček v mozaiku, ki osebno izkušnjo »običajnih«, mogoče celo spregledanih, toda izjemnih žensk postavlja na pomembno mesto v zgodovini slovenske družbe in kulture.

 

Kje: LJUDSKA UNIVERZA AJDOVŠČINA, Stritarjeva 1 a, Ajdovščina

Informacije na: 05/ 36 64 753, 051 439 717 , info@lu-ajdovscina.si

 

S telefonsko informativno prijavo v  Študijski krožek Aleksandrinke med domom in svetom potrjujem, da sem seznanjen/a, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanja pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom