PRIDI IN PRINESI KROMPIR - učenje in druženje ob praženem krompirju

Sobota, 17. november 2018 ob 17.30.
OŠ Goče - v centru vasi Goče

KROMPIR 1

Študijski krožek (ŠK) NA VRTU deluje že drugo leto v vasi Goče.

ŠK vas v soboto, 17. 11. 2018 vabi na brezplačni dogodek z imenom Pridi in prinesi krompir.

Vabljeni ste vsi, mlajši in malo manj mladi, ki bi radi izvedeli kaj novega o krompirju ali pa krompir že dobro poznate, ga uspešno pridelujete in bi svoja znanja z veseljem delili z drugimi.

Kaj potrebujete? Vsak s sabo prinese dobro voljo in če je možno tudi kakšen krompir zanimive velikosti, oblike, posebne sorte, morda fotografijo v povezavi s krompirjem ... Tako bomo še laže poklepetali in izmenjali znanja ter zanimive zgodbe.

Vsebine dogodka:

  • kratka predstavitev delovanja različnih študijskih krožkov Ljudske univerze Ajdovščina,
  • sklop predavanj treh gostov, ki se s krompirjem poklicno ter privatno že vrsto let ukvarjajo in so strokovnjaki na svojem področju: splošni podatki oz. zanimivosti o krompirju, kakšne sorte ločimo, kako izbrati sorto, kakšne kulinarične tipe krompirja poznamo, pridelovanje krompirja, ...
  • odgovori na vprašanja, izmenjava izkušenj, mnenj, pobud in
  • veselo druženje ob praženem krompirju.

Strokovne vsebine bo podajala tudi Damjana Benec, univ. dipl. inž. agronomije, ki je avtorica člankov s področja kmetijstva v različnih medijih. Vodila in sooblikovala je že več delavnic, krožkov in predavanj s področja pridelave vrtnin, njihove predelave in uporabe pri različnih ustanovah.

Metode dela: predavanja, prikaz, pogovor, opazovanje, druženje, drugo …

Krompir je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu. Izvira iz območja Andov v Južni Ameriki, divji sorodniki krompirja uspevajo po vsej celini do Združenih držav Amerike na severu. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, kasneje drugi raziskovalci, ki so raziskovali svet in nova ozemlja. Na Slovensko je prišel v času Habsburške monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija, ki je želela izboljšati prehrano prebivalstva. Kmetje so se sprva upirali sajenju te poljščine, kasneje pa so jo sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo. Danes poznamo preko 3000 sort krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve in različne strukture.

Udeležba na dogodku vam lahko pomaga do novih znanj in prijateljev. Pridružili se nam bodo tudi člani nekaterih drugih študijskih krožkov, zato bo srečanje še bolj zanimivo.

Vabljeni.

POMEMBNO!

Vstop je prost. Prijava ni potrebna. Ker je število prostih mest in parkirišč na Gočah omejeno, vam svetujemo, da pridete na kraj dogodka pravočasno oz. prej. Morebitne spremembe ali odjava dogodka zaradi višje sile bo objavljena na spletni strani www.lu-ajdovscina.si

Prosimo, da spremljate naše objave tudi na dan dogodka.

Informacije: na telefon 05/36 64 753, 051 439 717 na info@lu-ajdovscina.si.

S telefonsko informativno prijavo  potrjujem, da sem seznanjen/a, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanja pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom.