Slovenija, moja druga domovina

Sreda, 10. april 2019, ob 18.00.

Stockton Kitchen (1)

Večgeneracijski center Goriške vas vabi na brezplačni medkulturni dogodek, pogovor z gospo Ševalo Ferfolja, ki se je  leta  1972 v Slovenijo priselila iz Bosne in Hercegovine. Imela je 19 let, slovenskega jezika ni znala, njena vzgoja, kultura sta bili drugačni kot med ljudmi v Sloveniji. Morala se je boriti s različnimi ovirami in sprejemati številne kompromise.

Pred nekaj meseci se je odločila, da bo svojo zgodbo zapisala na papir in svoje tako težke, žalostne kot vesele ter druge izkušnje delila z drugimi. Predstavila nam jo bo Ivana Slamič, upokojena učiteljica slovenskega jezika in književnosti.

Kdaj: Sreda, 10. april 2019, od 18.00 do 18.45.

Kje:  Ljudska univerza Ajdovščina.

Vsebina/teme: Šok ob prihodu v Slovenijo (ki je bila takrat še v Jugoslaviji); ženske v Bosni niso imele take svobode kot v Sloveniji; od 12 tega leta dalje sem sama skrbela in se borila zase; v 3 mesecih sem razumela in govorila slovensko; moja družina, prijatelji v Sloveniji; drugo.

Vabljeni vsi, ki: vas zanima zgodba/izkušnja priseljenke; vsi, ki se tako ali drugače srečujete s priseljenci v vašem domačem okolju in jih skušate bolje razumeti, jim pomagati; ste se priselili v Slovenijo in se srečujete z novim okoljem, z različnimi zagatami; želite deliti vašo osebno izkušnjo s Slovenijo.

Druženje bo potekalo ob glasbi, tipičnih predmetih in dobrotah, ki jih bodo pripravile gostje (priseljenke iz Ajdovščine in okolice, ki so k nam prišle iz različnih držav).

Cilji, rezultati, učinki srečanja: 

  • več informacij za lažje razumevanje priseljencev in domačih prebivalcev,
  • manj strahu, predsodkov,
  • širjenje socialne mreže,
  • drugo.

Vstop je prost. Obvezna je prijava s spletno prijavnico.

Prosimo, da zaradi večjega zanimanja in lažje izvedbe programa v prostor pridete vsaj deset minut pred pričetkom. Parkirišča so običajno na voljo ob Hublju, za starim mlinom. Nekaj jih je še pred knjižnico.

Pred stavbo Ljudske univerze Ajdovščina poteka prenova trga, zato je dostop do vhoda spremenjen. Udeleženci pa greste iz trga desno okrog in okrog stavbe ljudske univerze, mimo vodnjaka, ki je za stavbo in takoj nato zavijete levo po ozkem prehodu med hišami do vhoda (je tam kjer je bil).

Obveščamo vas, da s prijavo (spletno, telefonsko ali preko elektronskega naslova) potrjujete, da ste seznanjeni, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani vaše osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanja pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom.