Srečna, samostojna starost v domačem okolju

Torki, od 17.30 do 19.00.

pexels-photo-339620 roka z žogo

Deset brezplačnih delavnic po metodah delovne terapije: za starejše, njihove bližnje, za kogarkoli.

Večgeneracijski center Goriške vas vabi na deset brezplačnih delavnic po metodah delovne terapije. Skozi različne teme boste spoznali starost kot izziv in del življenja vseh nas. Kljub različnim oviram si lahko povrnemo samostojnost pri vsakdanjih aktivnostih. Če starost sprejmemo tako kot je, je življenje lahko še vedno polno, srečno in dostojno.

Kdaj: torki, od 17.30 do 19.00. Delavnice bodo potekale enkrat tedensko, po 2 šolski uri.

Kdo: Delavnice bo vodila Doroteja Rojko, diplomirana delovna terapevtka z izkušnjami na področju dela s starostniki in z željo, da te izkušnje in znanje deli z lokalnimi ljudmi.

Kako: Delavnice potekajo v skupinah. Skupine so lahko bolj enovite ali mešane (po spolu, starosti, interesih). Primerne so torej za udeležence različnih starosti in interesov. Po vsaki delavnici udeleženci dobijo tudi navodila za domače »delo« med delavnicami oz. za nadaljnji razmislek o določeni temi.

Vsebine:

 • Družbeni pogled na starost.
 • Telesne omejitve, ki jih starost prinaša – ohranjanje senzorično, motoričnih in kognitivnih spretnosti.
 • Varnost v bivalnem okolju (kako prilagoditi stanovanje za čim bolj varno in samostojno bivanje).
 • Prilagoditve in uporaba pripomočkov za lažjo izvedbo aktivnosti na področju skrbi zase (hranjenje, oblačenje, umivanje ipd.), produktivnosti (delo na vrtu, gospodinjstvo ipd.) ter prostega časa (branje, vrtičkanje, ipd.).
 • Nasveti svojcem/skrbnikom na kaj morajo biti pozorni, da bo oslabeli pravilno vključen v aktivnost  in učenje kako pri tem sodelovati ne da bi obremenjevali svoje sklepe in hrbtenico.
 • Predstavitev različnih nevroloških obolenj starosti in njihova rehabilitacija v domačem okolju.

Znotraj vsake teme je dovolj možnosti za prilagoditve potrebam in željam vsakega posameznika.  

 

pexels-photo-748780 hojicaZakaj se učiti in govoriti o starosti?

 • Ker je vseživljenjski proces, ki nam je vsem skupen.
 • Ker vsi želimo na starost živeti polno – samostojno in dostojno.
 • Ker so starejši pomemben del družbe – mladi prejemajo vse znanje in modrosti, vračajo pa s spoštovanjem in pomočjo.

Zakaj delovna terapija?

 • Ker kot zdravstvena stroka človeka obravnava celostno.
 • Ker je njen glavni cilj ljudem kljub različnim oviram povrniti samostojnost pri vsakdanjih aktivnostih. To pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje.
 •  Ker ljudem vrača smisel v njihovo vsakdanjost – življenje.
 •  Ker želijo delovni terapevti v Sloveniji povečati prepoznavnost stroke in razširiti njeno delovanje tudi v lokalno skupnost.

pexels-photo-1589865 starejši parZakaj izbrati delavnice?

Dobili boste potrebno:

 • znanje,
 • odgovore,
 • pogum,

za sprejemanje izzivov, ki jih prinaša starost. Lahko se nam pridružite kot starejši občan ali v vlogi vnuka, sina/hčerke ali negovalke – skrbnika starejše osebe. Pri skrbi za varno in udobno starost je ključ do uspeha prav dobra obveščenost.

Vstop je prost. Število udeležencev je omejeno.

 

Parkirišča so običajno na voljo ob Hublju, za starim mlinom. Nekaj jih je še pred knjižnico. Obvezna je prijava s spletno prijavnico. Pohitite s prijavo in pridružite se nam.

Informacije: na telefon 05/36 64 753, 041 437 785 ali na info@lu-ajdovscina.si.

Pred stavbo Ljudske univerze Ajdovščina poteka prenova trga, zato je dostop do vhoda spremenjen. Udeleženci greste iz trga desno okrog in okrog stavbe ljudske univerze, mimo vodnjaka, ki je za stavbo in takoj nato zavijete levo po ozkem prehodu med hišami do vhoda (je tam kjer je bil).

Obveščamo vas, da s prijavo (spletno, telefonsko ali preko elektronskega naslova) potrjujete, da ste seznanjeni, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani vaše osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanja pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom.