NOVA SEZONA VRTIČKANJA - učenje in druženje ob praženem krompirju

Sobota, 25. januar 2020 ob 17.00
OŠ Goče - v centru vasi Goče

Študijski krožek (ŠK) NA VRTU, ob podpori  Damjane Benec, univ. dipl. inž. agronomije, deluje že tretje leto v vasi Goče. Vodila in sooblikovala je že več delavnic, krožkov in predavanj s področja pridelave vrtnin, njihove predelave in uporabe pri različnih ustanovah. Je avtorica številnih člankov s področja kmetijstva v različnih medijih.

 

ŠK vas v soboto, 25. 1. 2020 vabi na brezplačni dogodek z imenom NOVA SEZONA VRTIČKANJA.

Vabljeni ste vsi, mlajši začetniki ali bolj izkušeni vrtičkarji, ki bi radi izvedeli kaj novega o:

  • načrtni, premišljeni pripravi na sezono vrtičkanja; izbiri semen različnih vrtnin (tudi krompirja, primernega za Vipavsko dolino); pravilni vzgoji sadik in reševanju različnih težav; gnojenju;
  • ali pa vrtnine ter krompir že dobro poznate in uspešno pridelujete ter želite svoja znanja deliti z drugimi.

 

Kaj potrebujete? Vsak s sabo prinese dobro voljo in če je možno tudi kakšen krompir zanimive velikosti, oblike, posebne sorte, morda fotografijo v povezavi s krompirjem ... Tako bomo še laže poklepetali in izmenjali znanja ter zanimive zgodbe.

 

Vsebine dogodka:

  • uvodni pozdrav in kratka predstavitev novosti delovanja različnih študijskih krožkov Ljudske univerze Ajdovščina,
  • sklop predavanj Damjane Benec in drugih strokovnih gostov, ki se z različnimi vrtninami in s krompirjem poklicno ter privatno že vrsto let ukvarjajo: splošni podatki oz. zanimivosti o krompirju, kakšne sorte ločimo, kako izbrati sorto, kakšne kulinarične tipe krompirja poznamo, pridelovanje krompirja, ...
  • odgovori na vprašanja, izmenjava izkušenj, mnenj, pobud in
  • veselo druženje in degustacija praženega krompirja izbrane sorte.

 

Metode dela: predavanja, prikaz, pogovor, opazovanje, degustacija, druženje, drugo …

Krompir je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu. Izvira iz območja Andov v Južni Ameriki, divji sorodniki krompirja uspevajo po vsej celini do Združenih držav Amerike na severu. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, kasneje drugi raziskovalci, ki so raziskovali svet in nova ozemlja. Na Slovensko je prišel v času Habsburške monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija, ki je želela izboljšati prehrano prebivalstva. Kmetje so se sprva upirali sajenju te poljščine, kasneje pa so jo sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo. Danes poznamo preko 3000 sort krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve in različne strukture.

Udeležba na dogodku vam lahko pomaga do novih znanj in prijateljev. Vabljeni.

 

POMEMBNO!

Vstop je prost. Prijava ni potrebna. Parkirišča so na Gočah na voljo (pred šolo zavijete desno). Vseeno svetujemo, da pridete na kraj dogodka pravočasno oz. prej. Morebitne spremembe ali odjava dogodka zaradi višje sile bo objavljena na spletni strani www.lu-ajdovscina.si. 

Prosimo, da spremljate naše objave tudi na dan dogodka.

Informacije: na telefon 05/36 64 750, 041 437 785 ali na info@lu-ajdovscina.si.