LJUDSKA UNIVERZA AJDOVŠČINA ŠIRI ZNANJA PREKO MEJA LOKALNEGA OKOLJA

 

Ljudska univerza Ajdovščina izvaja različne izobraževalne programe ne le v lokalnem območju, ampak sega s svojim delovanjem tudi širše. Tako je v letošnjem letu izvajala program Usposabljanja za življenjsko uspešnost - Moj korak tudi v Varstveno-delovnem centru Želva v Ajševici. Program je potekal od januarja do junija 2010. V tem času smo se družili dvakrat tedensko in skupaj s sodelavci odkrivali naš svet in naše talente.

Agnes Tomažinčič nas je učila o slovenski kulturi, običajih in navadah. Popeljala nas je v prečudoviti svet čebel in spoznali smo, da brez njih tudi nas ne bi bilo. Dan je še bolj polepšalo skupno petje ob spremljavi kitare. Kako uporabljati računalnik in svojemu dragemu ali dragi napisati ljubezensko pesem, nas je naučil naš vsestranski Peter Mrhar. Ker je odličen fotograf, nam je pokazal tudi, kako lahko svoje sporočilo še olepšamo z umetnostno fotografijo. Z Liljano Lazar smo spoznavali zelišča in jih tudi sami posejali. Naučila nas je tudi kako sami naredimo unikaten nakit. Svet fizike pa nam tudi ni ostal neznanka, saj smo s pomočjo Katje Mignozzi skozi zanimive poskuse spoznali moč fizikalnih zakonov. Matej Avbar pa nam je pomagal odkriti slikarja v nas - naše slike so namreč v okviru vseživljenjskega učenja osvojile nagrade.

Zame pa je bilo spoznavanje ljudi, željnih znanja in druženja ob pomoči Alenke Magajne enkratna izkušnja. Projekt je namreč prinesel veliko pozitivnega v življenje vseh sodelujočih, zato gre njim in tistim, ki so ga omogočili, velika zahvala!
Ker pa nam je ostalo še veliko neraziskanih področij, si želimo, da bi bilo takšnih projektov v prihodnje še več. Upajmo, da bo Ljudska univerza Ajdovščina tudi letos tako uspešna pri prijavljanju na javne razpise in s tem omogočila še nadaljnja brezplačna izobraževanja čim širšemu krogu ljudi.

vitisi Kristine Glavaš