Praznovali smo 50- letnico delovanja

Ljudska univerza Ajdovščina je letos praznovala 50- letnico delovanja. Osrednja slovesnost ob okroglem jubileju je bila 30. novembra v Ajdovščini.

Ljudska univerza Ajdovščina je drevo s koreninami. Nastala je na prosvetni dejavnosti in kulturnih prizadevanjih prejšnjih generacij. Ustanovitev Delavske univerze v Ajdovščini sega v leto 1959. Izobraževanje odraslih se je od takrat dalje v občini odvijalo, sistematično, načrtno, glede na potrebe občine, gospodarstva in interese ljudi. Bilo je profesionalno vodeno. Začeli so s pisanimi temami predavanj (potopisna predavanja, nega dojenčka, politična predavanja). Na tradicijo se je naslonila vsebina prvih tečajev: šiviljski, strojepisni, stenografski, pedagoški, ... Krajše programe za usposabljanje delavcev za določeno vrsto delovnih mest in za mojstrske izpite so organizirali v sodelovanju s tovarnami.

Delavska univerza v Ajdovščini se je v takratnem obdobju povzpela med nekaj najboljših v Sloveniji in si pridobila mednarodni sloves (Prof. dr. Ana Kranjc).

 

Na slavnostnem praznovanju delovanja Ljudske univerze Ajdovščina je direktorica Boža Bolčina v svojem govoru predstavila delovanje ljudske univerze skozi čas.
Ob zaključku govora se je gostiteljica zahvalila vsem, ki so ustvarjali ljudsko univerzo in vsem udeležencem. »Njihovi uspehi so tudi naši uspehi. Bogastvo dogajanj in pretekli dosežki so hkrati vzpodbuda in zaveza za prihodnost, da ohranimo sloves hiše znanja, ki je odprta za vse ter prepoznavna po številnih kakovostnih možnostih za učenje.«

 

Praznovanje je potekalo v prijetnem vzdušju ob izmenjavi mnenj in obujanju spominov.

 

Slavnostni govornik je ob ustanovitvi Ljudske univerze 30. novembra leta 1945 dejal:»Vsem znanja željnim ljudem je namenjena Ljudska univerza in bo govorila o vsem, kar svet giblje. Zato bo to univerza in zato bo to ljudska univerza«.

Besede so še vedno aktualne in vodilo za delo Ljudske univerze Ajdovščina danes.