Ekskurzija: Lepote vrtov

V nedeljo, 5. junija so se udeleženci študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi odpravili na strokovno ekskurzijo.

Tudi v letošnjem šolskem letu so udeleženci študijskega krožka skozi različne vsebine pridobili veliko novih znanj in zanimivih izkušenj. Zanimivo leto so zaključili s strokovno ekskurzijo, ki so jo poimenovali Lepote vrtov. Potek eksukrzije je opisala mentorica omenjenega študijskega krožka, gospa Alenka Furlan.

Lokavčani smo se odločili, da se odpeljemo po stari Rimski cesti čez Hrušico. Ob poti smo si ogledali najprej utrdbo Lanišče, ki jo večina ni poznala, čeprav so se večkrat vozili mimo.

Nato smo prispeli do Knjižnice Logatec, ki so nam jo prijazno odprli, čeprav je bila nedelja. Z zanimanjem smo si ogledali sodobno knjižnico, ki navdušuje predvsem s privlačno barvo sten, moderno arhitekturo in izvirno razporeditvijo prostorov.

Pot smo nadaljevali v smeri proti Rovtam, točneje proti Zaplani, kjer sta nas že čakala gostitelja, Alenka Gorza Jereb in njen mož Samo, ki sta nam rada pokazala njun prečudovit Vrt na Krokarjevi jasni, ob obronku gozda. Za ogled smo se dogovorili že marca, ko sta imela v Lokavcu predavanje Najlepši slovenski vrtovi in uspešne zasaditve. Iz vsakega kotička vrta se čuti ljubezen do rastlin in veliko poznavanje barvnih in zasaditvenih kombinacij ter predvsem skrbna nega lastnikov. Očarale so nas cvetoče potonike, barviti vrtni maki, jezerce z lokvanji, skalnjak, mahovnjak … Lastnika sta nas ob koncu ogleda pogostila še s kavo in sladkimi dobrotami, da se kar nismo mogli ločiti. Obiskovalci smo jima zastavljali tudi številna vprašanja o gojenju raznolikih rastlin, saj je za njun vrt značilno, da je lep v vseh letnih časih.

Sledilo je še raziskovanje Arbotetuma Volčji Potok, kjer smo si poleg sezonskega cvetja lahko ogledali še razstavo dinozavrov, orhidej, kaktusov in metuljev.

Vreme nam je bilo dokaj naklonjeno in naša skupinica 27-ih udeležencev je prijeten dan zaključila s skupnim kosilom v dobrem razpoloženju.

Ekskurzije smo se udeležili nekateri člani študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi, članice večerov ročnih del, pritrkovalci, udeleženci tečaja italijanščine in tisti, ki s svojim delom prispevajo za skupnost.

Zahvaljujemo se Ljudski univerzi Ajdovščina, ki nam je ob zaključku študijskih programov omogočila zanimivo in prijetno ekskurzijo kot nagrado za naše delo.