USPOSABLJANJE IN IZPIT ZA NPK ZELIŠČAR

V torek, 5. marca je v Dobravljah potekalo informativno srečanje in predavanje o zeliščih za vse zainteresirane, ki se želijo usposabljati in pridobiti znanja zeliščarstva ali tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo Zeliščar/zeliščarka.

Biolog Lovro Vehovar, ki živi in se ukvarja z zeliščarstvom na Goričkem, se je to popoldne pripeljal v naše kraje, da nam na kratko predstavi zgodovino, namen/smisel zeliščarstva, prepoznavanje rastlin, nabiranje, oblike shranjevanja, načine priprave in uporabe, izdelovanje tradicionalnih zeliščnih pripravkov. Spozna se tudi na permakulturo. S seboj je prinesel veliko primerkov posušenih zelišč in nekaj izdelkov, kot so tinkture, mila, ki so si jih udeleženci lahko ogledali. Resnično je dišalo po zeliščih!

Ogledali smo si zanimive posnetke z njegovih polj. Izvedeli smo veliko novega o zeliščarstvu. Kljub temu, da je bila ura že blizu pol desetih zvečer je približno 40 udeležencev, ki so prišli tudi iz Goriških Brd, Idrije, Postojne in Krasa, navdušeno sledilo predavanju.

Delo v programu bo potekalo teoretično in praktično, pod vodstvom več različnih strokovnjakov. Udeleženci bodo pridobili tako osnovna kot dodatna znanja s področja prepoznavanja, nabiranja, sajenja, vzgoje, predelave, trženja zelišč. Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na 36 64 750, 041 437 785 - do konca aprila. Za brezposelne nudimo popust pri plačilu.

Tisti, ki jih zanimajo samo nekatere teme iz naštetih področij, se bodo lahko pridružili skupini pri posameznih delih programa. Za zaključek se bo skupina odpravila na strokovno ekskurzijo, na znano zeliščarsko kmetijo.

Pomembno je druženje ljudi s podobnimi željami, interesi, izmenjava znanj in možnost, da pridobite javno veljavno listino, NPK  Zeliščar/zeliščarka.