DESTILACIJA ZELIŠČ, IZDELAVA MILA, KREME

Konec tedna, 5. in 6. julija, je v okviru usposabljanja za nacionalno poklicno kvalifikacijo Zeliščar/zeliščarka potekalo predavanje in praktično delo na temo destilacije in priprave tradicionalnih izdelkov.

Biolog Lovro Vehovar, ki živi in se ukvarja z zeliščarstvom na Goričkem, nam je predstavil postopke priprave tradicionalnih zeliščnih pripravkov. Po vodni destilaciji, pri kateri smo dobili eterično olje in hidrolat, je cel prostor še dolgo dišal po zeliščih! Nadaljevali smo z izdelavo mila po hladnem postopku in pripravo kreme. Preizkusili smo se tudi z izdelavo butaric iz sivke. Udeleženci so nam zaupali izkušnje kako sami izdelujejo različne izdelke (žajbljeve lizike, melisnice/zeliščne bonbone, namaze, aranžmaje, obkladke, soli, likerje, izvlečke iz zelišč, sokove …).

V začetku septembra nam bo prof. dr. Samo Kreft predstavil knjigo SODOBNA FITOTERAPIJA in nam povedal več o učinkovinah v zeliščih. Zbiramo prijave tako za posamezna predavanja, praktične delavnice (prepoznavanje, nabiranje zelišč, pridelava, predelava in tradicionalni izdelki, strokovna ekskurzija …) kot za novo usposabljanje za NPK  Zeliščar/zeliščarka v celoti. Zainteresirani se čim prej prijavite na 36 64 750, 041 437 785, , saj se bo program pričel v septembru.

Vabljeni torej vsi, ki vas zanima druženje ljudi s podobnimi željami, interesi, izmenjava znanj ali možnost, da pridobite javno veljavno listino NPK  Zeliščar/zeliščarka.