Udeleženci programa Predelava mesa v mesne izdelke smo bili na Šalamjadi v Dvorcu Favetti

Drugo srečanje je minilo v duhu Šalamjade, salame velikanke, okušanja izdelkov domačih proizvajalcev salam , oljčnega olja in vina domačih vinarjev.

Pod vodstvom Andreja Pauerja, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, ki si je delovne izkušnje pridobil v podjetju MIP d.d., smo se na prvem srečanju seznanili z zakonodajo EU in Republike Slovenije o predelavi mesnin in HACCP sistemu.

Na drugem srečanju, v soboto, 15. marca, pa smo se učili podjetnosti. Marko Rovtar in Uroš Ferjančič sta nam razkazala primorsko domačijo, kmečki dvorec Favetti v Skriljah, predstavila njegovo obnovo in razvoj celovite tržne strategije. Izvedeli smo kako je bilo na največji salamjadi v Sloveniji, ki sta jo obiskala v Sevnici in nas spodbudila, da bi se tudi v našem okolju vasi povezale pri izvedbi salamijad z namenom dviga kakovosti izdelkov in večje prepoznavnosti. Naše izobraževanje se je nadaljevalo na 6. Šalamjadi, ki je bila isti večer v dvorcu. Poleg ok. 40 vzorcev salam, ki jih je ocenjevala strokovna komisija, smo okusili tudi salam, ki je imel skoraj dva metra, nekaj vzorcev oljčnega olja okoliških oljkarjev in vin domačih vinarjev.

Naš program, ki je za udeležence brezplačen, bo potekal do sredine aprila. Nadaljujemo z ogledom klavnice za prašiče in obrata za predelavo mesnin v Vipavski dolini. Udeleženci bodo izvedeli tudi kaj so nacionalne poklicne kvalifikacije in kakšen je postopek certificiranja za NPK Predelovalec/predelovalka mesa na tradicionalen način.

Informacije: helena.furlan@lu-ajdovscina.si.