Okrasni zeliščni vrt

postane realnost po uvodnem razmisleku, kaj želimo doseči z zasaditvijo primernih zelišč. Primernih, tudi za okolje v katerem živimo, koliko prostora imamo na razpolago in kakšen vtis želimo doseči.

V MC in hotelu Ajdovščina smo v petek popoldan, 13. junija prisluhnili predavanju  dr.Janka Rodeta, ki ima bogate izkušnje z zelišči in zeliščnim vrtom. Zelišča so vir antioksidantov, so lahko repelenti, tudi afrodiziakalne učinke imajo nekatera, da o široki uporabi v v kulinariki niti ne govorimo...

Dr. Rode je poudaril, da je zgodba vrta pomembna...ali želimo dati poudarek na barve, ali želimo dišeči, zdravilni vrt, vrt ki privablja metulje in čebele. Razporeditev rastlin od nižjih proti višjim, od tistih, ki potrebujejo več vlage in sredozemskih zeli, ki jim ustrezajo bolj sušne razmere s ciljem, da dobimo čim bolj poln vrt, so pri ureditvi ključni dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati.
Dr. Rode nas je s fotografijo popeljal skozi mnogo različnih ureditev in kombinacij slovenskih zeliščnih vrtov, omenil zanimive recepte...sirni namaz z listi melise, žajblja in mete, pa hruškov kompot, ki mu za aromo dodamo vejico timijana. Skratka omejitev ni, domišljija ima prosto pot in tudi naravni, na videz divji vrtovi imajo svoj čar.