Predstavili smo program PREDELOVALEC SADJA NA TRADICIONALNI NAČIN in marsikaj izvedeli o sušenju sadja nekoč in danes

Za nami je še en zanimiv dogodek.

V prvem delu so prisotni dobili poglobljene informacije o novem 50 urnem strokovnem usposabljanju, v katerem bodo udeleženci lahko nadgradili svoja neformalno pridobljena znanja ali pridobili nova znanja, spretnosti predelave sadja v sadni sok, sadno vino, kis, žganje, marmelade, kompote in suho sadje. Bistvene poudarke je izpostavila vodja programa Blanka Samec, ki je univerzitetni diplomirani inženir živilske tehnologije. Ima bogata strokovna znanja in izkušnje iz različnih področij, od tehnologije predelave sadja in ostalih živilskih izdelkov, prehrane z dietetiko, kemije in mikrobiologije, kot tudi priprave razvojnih receptur, označevanja in trženja končnih proizvodov. Je notranji presojevalec v sistemu HACCP. Tudi v prostem času jo zanima vse v povezavi s prehrano, zdravim življenjem. Izziv ji je priprava domačih dobrot brez kemije, na naraven, tradicionalen način. Zato so prisotni lahko začutili, da bodo udeleženci programa pridobili veliko uporabnih znanj, informacij in tudi praktičnih spretnosti z delom v Učnem centru Brje. V usposabljanju bodo tudi srečanja s praktiki in poudarek na znanjih trženja, komunikacije, na poznavanju zakonodaje. Več preberite pod NPK in v katalogu strokovnih znanj.

V drugem delu srečanja nam je bogate izkušnje s sušenjem sadja delila Vera Kodrič, ki se ljubiteljsko že več kot desetletje ukvarja s sušenjem različnega sadja. Opozorila je na različne načine in naprave za sušenje, na specifike sušenja češenj, marelic, breskev, kakija, fig ter na ustrezno shranjevanje, na možne napake in še kaj. Kar mimogrede smo ugotovili, da znamo spoštovati tradicijo in da jo moramo v današnjih časih povezati z vizijo, biti inovativni. Za zaključek nam je povedala še zanimivo anekdoto in nas presenetila s pokušino slastnega suhega kakija ter sadnih rezin. Povabila nas je k druženju, povezovanju ob mizi pogrnjeni s prtom in obloženi s sadjem.

 

Cvetoča trobentica pa nas je spomnila, da se bliža pomlad, ki na  Ljudski univerzi Ajdovščina prinaša še 90 urno usposabljanje za PRIDELAVO, NABIRANJE, PREDELAVO, TRŽENJE ZELIŠČ IN PRIPRAVKOV; 60 urno usposabljanje za IZDELAVO KRUHA, POTIC, PECIVA IN TESTENIN NA TRADICIONALNI NAČIN in možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije na vseh treh področjih.

 

Programi se predvidoma pričnejo v marcu, zato se še lahko vpišete na 041 437 785 ali info@lu-ajdovscina.si.