Veliko zanimanje za peko na tradicionalni ali industrijski način ter praktični prikaz "Nastavki za peko brez kvasa"

V marcu smo, pred polno učilnico zainteresiranih, predstavili programe za peko različnih izdelkov.

V sodelovanju z različnimi strokovnjaki in partnerji, podjetjem Mlinotest Živilska industrija d. d., Zavodom RS za zaposlovanje smo pripravili posamezne delavnice, 60 urni in 100 urni program peke kruha, potic, izdelave testenin, peciva. Nudi tudi znanja trženja, komunikacije s kupci. 

Predstavitev programov je nadgradila gospa Elvira Devetak, ki se ukvarja z različnimi zanimivimi področji, tudi s peko kruha brez kvasa. Kot pravi, smo v civiliziranih deželah, v zadnjih dvesto letih sejali moko skozi čedalje gosta sita. Postajala je vedno bolj bela, škrobnata in vse siromašnejša. Za zdravje pomembne snovi, ki so v otrobih in v kalčku, smo velikodušno dajali živalim. Vedno več ljudi je hotelo jesti samo bel kruh, ki je postal celo statusni znak. Istočasno so se samo v civiliziranih deželah vedno bolj pojavljale degeneracijske bolezni: zobna gniloba, posebne oblike slabokrvnosti, presnovne motnje, srčna obolenja in motnje v krvnem obtoku. Kot svetovalka, mentorica za biodinamiko zato peko zelo povezuje z znanji, ki jih je pridobila v tujini, z izkušnjami, nasveti kakšna žita in dodatke izbrati, kako peči doma, kako se odločiti in prehranjevati z naravnejšo, polnovredno prehrano. Prisotni so izvedeli marsikaj koristnega, videli praktični prikaz izdelave nastavkov za peko brez kvasa; droži in poskusili tisti dan pečen, domač kruh. Predvsem so izmenjali vedenja, znanja o nastanku in pomenu ustrezne hranljive vrednosti kruha, o uravnavanju presnove, ki prepreči marsikatero bolezen, o karakteristikah posameznih žit, prednostih polnovredne moke, o primernih dodatkih za vzhajanje testa, izdelavi testa ter peki kruha, o napakah, različnih pečeh, … Gostja je prinesla in na kratko predstavila tudi zanimivo literaturo, ki lahko popestri peko oz. kuhinjo:

  • »Kuhinja na osnovi žitaric v ritmu s tednom, Emma Graf«
  • »Praktični priročnik pridelave semen«
  • »Praktični priročnik vzgoje in nege zelišč in dišavnic«

Vabimo vas v izobraževanje, ki je primerno tako za začetnike kot tiste, ki o peki vedo več. Nudi vam nova znanja in tistim, ki želijo več, tudi možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije NPK IZDELOVALEC/IZDELOVALKA KRUHA, POTIC, PECIVA IN TESTENIN NA TRADICIONALNI NAČIN. NPK omogoča samozaposlitev.

Poudarek bo na praktičnem delu in na poznavanju zakonodaje. Več preberite pod NPK in v katalogu strokovnih znanj. Tisti, ki že imate znanja in izkušnje na vse področjih navedenih v katalogu strokovnih znanj, lahko svoja neformalno pridobljena znanja potrdite pred komisijo brez usposabljanja.

Pomlad na Ljudski univerzi Ajdovščina prinaša še 50 urno usposabljanje za PREDELAVO SADJA; 90 urno usposabljanje za PRIDELAVO, NABIRANJE, PREDELAVO, TRŽENJE ZELIŠČ IN PRIPRAVKOV  in NPK na obeh področjih.

 

Informacije, prijave na 05 366 47 50, 041 437 785 ali na info@lu-ajdovscina.si.