Od semena, sadike do pridelave zelišč na prostem in novih delovnih mest

Prvi aprilski konec tedna smo na Ljudski univerzi Ajdovščina uspešno začeli z usposabljanjem že pete skupine pridelovalcev zelišč. Udeleženci so izvedeli več o izbiri ustreznega semena, zemlje, o setvi, vzgoji sadik različnih zelišč in o drugih delih v zaprtih prostorih. V vrtnariji Jejčič pod Vipavskim Križem nas je prijazno sprejela in z nami delila izkušnje, nasvete, Vida Jejčič. Že več kot dvajset let vzgaja različne sadike, od balkonskega in vrtnega cvetja, ciklam, mačeh, lončnic, pa do sadik zelenjave in tudi nekaj trajnic, dišavnic. Gospo Vido zjutraj najdete na ajdovski tržnici, popoldan pa se ukvarja s sadikami v vrtnariji, kjer dela nikoli ne zmanjka.

Dober zgled udeležencem sta tudi Urška Lemut Šušterič, ki je že pridobila NPK Zeliščar in Sebastjan Šušterič iz Vile Lavanda v Lokavcu. Udeležencem sta predstavila svoje delo, vizijo ekološke pridelave sivke ter predelave v različne izdelke kot so eterično olje, mila, ... Svojo zeliščno pot sta zastavila pred približno sedmimi leti in jo vztrajno gradita naprej. Nabor zelišč Vile Lavanda se letos širi in udeleženci so aktivno sodelovali pri prvi večji setvi ognjiča.


Program Zeliščar bo udeležencem nudil nova znanja, izkušnje, da bo njihova pot do cilja krajša in da bo manj napak. Tudi oni želijo slediti željam potrošnika, svoji viziji in se (samo)zaposliti. S strokovnim usposabljanjem bodo nadgradili neformalna znanja, izkušnje iz področja zeliščarstva in jih v juliju potrdili pred strokovno komisijo, pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo Zeliščar/zeliščarka kot pred njimi že 57 zeliščarjev, udeležencev postopka na Ljudski univerzi Ajdovščina.

Če tudi vas zanimajo znanja pridelave, predelave, trženja zelišč in tradicionalnih izdelkov, vas vabimo, da nas pokličete na 041 437 785, saj je še čas, da se nam pridružite.