DRUGI DAN ZELIŠČARJEV – Podpora pri strokovnem informiranju in medsebojnem povezovanju


V petek, 17. junija, je bilo v Ajdovščini, pestro zeliščno dogajanje.

Potekal je drugi DAN ZELIŠČARJEV, s katerim Ljudska univerza Ajdovščina promovira poklic zeliščarja in nudi udeležencem programa za pridelavo in predelavo zelišč dodatno podporo pri informiranju na področju stroke in medsebojnem povezovanju. Dogodka so se udeležili tisti, ki so že pridobili certifikat NPK ZELIŠČAR in drugi, ki jih zanima koordiniran razvoj pridelave, predelave in odkup zelišč/zeliščnih izdelkov.

 

Uvod smo popestrili s podelitvijo potrdil udeležencem letošnjega izobraževanja, ki jih je izročila direktorica Eva Mermolja. Sledila je predstavitev Smernic razvoja lokalne oskrbe z zelišči za obdobje 2016 -2021, ki jo je podala Alenka Marjetič Žnider iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z nami je bil tudi Gregor Renčelj iz podjetja Renčelj d.o.o, ki je s prisotnimi delil svojo zgodbo od prvih začetkov gojenja sivke na Krasu do danes, ko na trg pošilja nove kozmetične izdelke. Spregovoril nam je še Boris Kante iz zavoda GOST NA PLANOTI iz zeliščnega centra Grgarske Ravne.

 

Za zeliščno okrasitev in prigrizke so poskrbele pridne roke članic študijskega krožka SIVKA, ki poteka pod vodstvom Nataše Mohorčič, letošnje nagrajenke Andragoškega centra Slovenije za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2015.

 

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za njihov prispevek k uspešno izvedenem dogodku. Še posebej hvala tudi zunanji sodelavki ljudske univerze Nataši Ferant iz Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu, ki je že od samega začetka v letu 2013 z nami orala ledino pri usposabljanju zeliščarjev in delila bogata strokovna znanja o zeliščih. Sama pravi: »Začetki so bili zelo delovni, saj smo morali izdelati vse vsebine in postaviti program. Slušatelji so zelo zainteresirani in pridejo z velikim predznanjem na usposabljanje. Pri vsaki skupini nekaj nadgradimo in dodamo. Z Ljudsko univerzo Ajdovščina in gospo Heleno Furlan sodelujem z veseljem, saj so delovni in kooperativni pri pripravi in izvedbi programa. Zato je to usposabljanje za NPK Zeliščar tako kvalitetno.«

dan zeliščarjev3

dan zeliščarjev 4

dan zeliščarjev 5

dan zeliščarjev 6

dan zeliščarjev 7

dan zeliščarjev 2