Svetla stran življenja

V sklopu projekta Večgeneracijski center (VGC) Goriške – Svetla stran življenja na Ljudski univerzi Ajdovščina izvajamo brezplačno informiranje, druženje in različne zanimive aktivnosti. Namen projekta je prispevati k dvigu kakovosti življenja prebivalcev ter preprečiti socialno izključenost.


V Ajdovščini je center za informiranje in druženje vseh zainteresiranih odprt vsak ponedeljek in sredo dopoldan. S pomočjo dolgoletnih izkušenj izvajalcev, možnosti brezplačne uporabe interneta in zloženk številnih institucij občanom in drugim nudimo podporo ter pomoč pri reševanju številnih vprašanj. Dostop v center je urejen s klančino in dvigalom. Na voljo so prostor za druženje s knjižnico, prijeten otroški kotiček, kuhinja in računalniška učilnica.


V preteklih tednih je bilo živahno. Različne brezplačne in uporabne aktivnosti potekajo tudi izven zgoraj navedenega časa. Aktivnosti so zasnovane tako, da so čim bolj pestre, zanimive, naravnane na pridobivanje uporabnih, aktualnih spretnosti in znanj. Med drugim je potekalo učenje računalništva, na delavnici smo spoznavali potrebe slepih in še marsikaj. Pod vodstvom prostovoljke deluje skupina za osebnostno rast in ohranjanje spomina, ki se ji še lahko pridružite. Naj omenimo še medgeneracijsko druženje in učenje španščine ter kuhanja. V skupini, ki ustvarja z glino in drugimi materiali, so udeleženci izjemno kreativni. Nikakor jim ni dolgčas, saj pridobivajo nova znanja, izkušnje in prijatelje. V drugi skupini medtem skupaj gibajo in s tem ohranjajo psihofizično zdravje. Pripravili smo tudi predavanja s praktičnimi vajami za starše, ki jih bo vodila otroška psihologinja. Udeleženci bodo dobili vpogled v osnove krmarjenja med družino in kariero dandanes, vzpostavljanje ravnovesja, postavljanje meja in načrtovanje družinskega koledarja. V maju še posebej vabimo vse brezposelne in tiste, ki iščete boljšo zaposlitev na sredine svetovalne urice, kjer bomo na različne načine spoznavali svoje prednosti, ovire in gradili nove priložnosti na trgu dela. Tiste, ki se vam bliža čas upokojitve, vabimo na predavanje Kako se pripraviti na postopek upokojitve, ki ga bo vodil Aleš Brežnjak, samostojni svetovalec pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Iz prakse bo predstavil vsebine: splošno o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, postopek uveljavljanja teh pravic, kakšno dokumentacijo potrebujemo v postopkih uveljavljanja in kdaj pričeti s postopkom ter o nadaljevanju z delom po izpolnitvi pogojev za upokojitev.

Večgeneracijski center Goriške tako predstavlja osrednji prostor zbiranja v lokalnem okolju in krepi povezovanje javnih institucij, nevladnih organizacij, občin. V naslednjih petih letih bomo pripravili še številne zanimive vsebine, ki bodo potekale v različnih krajih po vsej regiji v okviru sodelovanja z Ljudsko univerzo Nova Gorica in s Posoškim razvojnim centrom. Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad. V pripravi so že vsebine za letošnji junij in julij. Dogajalo se bo v obdobju med leti 2017–2021, zato vas vabimo, da na www.lu-ajdovscina.si spremljate objave mesečnega programa VGC in si izberete aktivnosti po vašem okusu. Prijave so zaradi lažje izvedbe dejavnosti obvezne. Povabite tudi prijatelje, naj se čim prej prijavijo.

Za več informacij nas, prosimo, pokličite na tel. št. 05/ 36 64 750, 041 437 785 ali pišite na info@lu-ajdovscina.si. Še posebej vabimo, da nas kontaktirate tudi vsi, ki želite prostovoljno deliti svoja znanja in izkušnje.

 

Helena Furlan