InCastra – Dan ajdovske industrije in podjetništva – začetek nove uspešne ajdovske zgodbe

Ajdovščina ni zanimiva le s turističnega vidika zaradi prelepe narave in vinorodnih značilnosti, ampak tudi kot mesto, ki je gospodarsko zelo razvito. Gre namreč za območje z izrazito industrijsko in obrtno tradicijo in prav vse to smo si želeli prikazati na dvodnevnem promocijskem dogodku, imenovanem InCastra. Skupaj z ajdovskimi podjetji in s podpornimi ustanovami nam je uspelo.

Zgodbo, kako združiti ajdovska podjetja in uspešne zgodbe na enem mestu, smo začeli načrtovati že pred enim letom. Ideja in pobuda sta prišli s strani Občine Ajdovščina.

Glavni namen dogodka je bil, da Ajdovščino kot industrijsko središče Vipavske doline predstavimo širši javnosti, da promoviramo ajdovska podjetja in njihove dejavnosti ter tako ustvarjamo nove poslovne priložnosti. Zato smo se osredotočili na vodene oglede po podjetjih, da so vsi, tako domačini kot širša javnost, imeli priložnost spoznati podjetja in njihovo delovno okolje. Hkrati smo z dogodkom želeli omogočiti stik in povezavo med gospodarstvom in trgom dela oziroma med mladimi ter tistimi, ki zaposlitev še iščejo, bodisi danes bodisi v prihodnosti ter predstaviti mladim poklice, ki jih bo Ajdovščina v prihodnje potrebovala ter jih za te poklice navdušiti. 

In prav s tem namenom smo se odločili, da bo prvi dan namenjen šolajoči se mladini oziroma osnovnošolcem višjih razredov, dijakom strokovno-tehničnih šol in brezposelnim. Zanje smo organizirali vodene oglede in predstavitve dejavnosti, vezanih na delo podjetij.

Pri izpeljavi prvega dne smo želeli, da mladi spoznajo konkretne stvari – podjetja, poklice, delovne pogoje ter pridobijo informacijo o tem, kateri kadri so na trgu dela iskani ter kakšna znanja in kompetence se za opravljanje določenega poklica potrebuje. Zavedali smo se, da lahko mladi le na ta način spoznajo poklice ter tako dobijo odgovore na vprašanja, kar pa lahko močno vpliva na njihovo odločitev o nadaljnjem šolanju.

Tudi podjetja so v našem namenu prepoznala pozitivno vrednost, saj je vrata odprlo kar 13 ajdovskih podjetij: Pipistrel, Mlinotest, Tekstina, Trgo ABC, Petrič, Archa Inženiring, Stopar, Struktum, C-Astral, Freysineet, Studio PikaPlus, Metal Design in Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina, v okviru katere so si lahko ogledali vodarno Hubelj in čistilno napravo.
Na letališču so jim člani Aerokluba Josipa Križaja predstavili tudi letala ter letalsko šolo.

Že takoj ko smo odprli prijave, nas je presenetil odziv šol. Učencem, dijakom smo lahko ponudili kar 1200 mest, zapolnili pa smo dobrih 900 mest. V petek je na letališče v Ajdovščino tako prišlo kar 320 učencev iz osmih različnih šol.  Učenci so po lastni izbiri obiskali tri, nektareri celo štiri različna podjetja.

Skupaj s prostovoljci, z Mladinskim centrom Hiša mladih Ajdovščina, Inštitutom za mladinsko politiko in Medobčinskim društvom prijateljev mladine Ajdovščina smo poskrbeli za izobraževalno družabni program, ki je bil sestavljen na temo ajdovskih podjetjih. Tako so učenci lahko urili svojo ustvarjalno žilico in risali ter tiskali na Tekstinino blago, preizkusili so se tudi v izdelovanju letalc in nato tekmovali v najdaljšem letu. Da so ostali njihovi možgančki aktivni, so zaigrali spomin na temo avtomobilizma ter odgovarjali na vprašanja o občini Ajdovščina in o ajdovskem podjetništvu. Po obisku podjetja Petrič smo nato preverili njihovo poznavanje prometnih znakov. Ker pa je vzporedno potekal Evropski teden mobilnosti, so predstavniki Občine s pomočjo letalskega posnetka Ajdovščine, na katerem so označevali vsa podjetja, ki so jih obiskali ter varne poti do njih, predstavili  Celostno prometno strategijo in spodbujali ter promovirali hojo in uporabo kolesa na poti v šolo. Učenci so lahko obiskali tudi multimedijski tovornjak E-transformer, ki je bil z nami tudi naslednji dan. Prvi dan smo zaključili s pozdravom župana Tadeja Beočanina in podelitvijo panoramskega poleta enemu izmed učencev.

V soboto je bil pred nami nov dan in nova želja po pisanju še enega tako uspešnega dne. Dogajanje na letališču je bilo živahno. Na stojnicah se je na inovativen način predstavilo 25 podjetij in organizacij.  Predstavili so se: Avto Batič, Avto Mark, C-Astral , Čebelarstvo Lisjak, Društvo POC, Društvo Šent, Fructal, Avokado, Gold Club, Incom, Inštitut za mladinsko politiko, KOMMP računalniške in spletne rešitve, KSD Ajdovščina, Ma-Ko, Marmet, Mlinotest, Metis, Pelicon, Petrič, Pipistrel, Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O), Stebana, Studio PikaPlus, Tekstina, Jože Gomizelj in Zavod RS za zaposlovanje.

Obiskovalci so si lahko v živo ogledali, kako v Mlinotestu izdelujejo testenine, preizkus trgalne vrvi v Marmetu, proizvodnjo podjetja Petrič, nastajanje muzejske opreme v Archa inženiring ter prisluhnili skrivnosti uspeha podjetja Pipistrel. Veliko zanimanje pa sta spet pritegnili vodarna Hubelj ter čistilna naprava v Ajdovščini, za kateri skrbi Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina. Vodenih ogledov po podjetjih se je udeležilo kar 800 obiskovalcev.

Na osrednjem prizorišču se je čez cel dan dogajal pester družabni program, ki je pritegnil okoli 3000 obiskovalcev, ki so se lahko naučili, kako barman Aleš Ogrin meša sadne koktajle s sokovi Fructal, preizkusili so lahko odlično Mlinotestovo poletno velikanko izpod rok Julijane Krapež, električno kolo in električni avtomobil, ustvarjali izdelke iz gline ter nakupovalne vrečke in zapestnice v kotičku naših PUM-Ovcev. Najmlajše udeležence sta zabavali maskoti Leone in Fructal, ki sta poskrbeli za osvežitev s sokovi in sladoledom, z nami pa je bila tudi animacijska skupina Fuldoro, ki je z raznimi poslikavami na obraz spremenila otroke v pravljične like. Igrali smo tudi Bingo. Navdušeni smo bili nad plesnimi nastopi plesne scene EL1 in ADC. Da nam na prizorišču ni bilo dolgčas, in da smo bili slišani po celotni Vipavski dolini, je poskrbela ekipa Radio Robin v živo.

»Doma se radi predstavimo, radi vidimo ljudi iz Ajdovščine, ki se oglasijo pri nas, kakšno rečejo z nami in vidijo, če imamo kaj novega. In vsa ta podjetja, vsa na enem mestu, to se na Ajdovskem še ni zgodilo, tako da smo res veseli, da so nas povabili zraven,« je povedala Anita Lozar iz podjetja Pelicon.

Veseli smo, da smo dobivali take pozitivne informacije in da so v dogodku tudi vsi ostali – tako podjetja, kot obiskovalci prepoznali pozitivno vrednost za lokalno okolje. Da se je toliko ajdovskih podjetij zbralo na enem mestu se še ni zgodilo – tako da je InCastri to prvič uspelo in veselimo se, kaj bo prineslo naslednjo leto.

Dogodek smo organizirali na  Ljudski univerza Ajdovščina v sodelovanju z Razvojno agencijo ROD,  Območno obrtno-podjetniško zbornico Ajdovščina, Inštitutom za mladinsko politiko Mladinskim centrom Hiša mladih, Turistično informacijskim centrom Ajdovščina, Zavodom za zaposlovanje Republike Slovenije OE Nova Gorica in Območno zbornico za severno Primorsko Nova Gorica, po naročilu Občine Ajdovščina.

Hvala vsem in vsakomur posebej, ki ste bili del te zgodbe. Se vidimo naslednje leto na InCastri! 

 

Več utrinkovsi lahko ogledate na Facebook strani INCASTRA - Dan ajdovske industrije in podjetništva ali pa na spletni strani.

MaticErzen_138

MaticErzen_073

MaticErzen_107

MaticErzen_144MaticErzen_007MaticErzen_140