Ali smo na področju zdravja dovolj pismeni?

Na Ljudski univerzi Ajdovščina dajemo poudarek tudi na vsebine za višjo zdravstveno pismenost prebivalcev, saj se v času številnih bolezni izkaže, da nimamo dovolj informacij, da ne vemo kam po pomoč in da klasična medicina nima vseh odgovorov.

BENE- BORELIOZANa Ljudski univerzi Ajdovščina dajemo poudarek tudi na vsebine za višjo zdravstveno pismenost prebivalcev, saj se v času številnih bolezni izkaže, da nimamo dovolj informacij, da ne vemo kam po pomoč in da klasična medicina nima vseh odgovorov. Zdravstvena stroka pravi, da je tudi v Sloveniji potrebno identificirati rizične skupine in načrtovati zdravstvenovzgojne programe za povečanje zdravstvene pismenosti. Tako smo v januarju izvedli dve koristni predavanji.

Študijski krožek Zeliščna mavrica je pripravil brezplačno predavanje zeliščarja Beneta Behriča, o lastni izkušnji z boreliozo oz. o tem kako si pri simptomih pomagati z zelišči, tudi z divjo ščetico. Izvedeli smo, da nezdravljena borelioza, katere simptomi se iz dneva v dan samo lajšajo z zdravili, lahko skozi leta počasi privede do hudih posledic. Veliko težav se kaže kot posledica zastarane bolezni. S svojim znanjem in nasveti se po najboljših močeh gospod trudi pomagati ljudem. To potrjujejo pričevanja ozdravljenih ljudi. Uporabo divje ščetice podpirajo tudi izsledki nekaterih znanstvenih študij. Ker pa obstajajo tri vrste ščetic in ker ni vseeno, kaj ter kako uporabljamo, svetuje zdravo kritično presojo oz. uporabo pripravkov na podlagi predhodnih testov, ki pokažejo, koliko in kje v telesu je bolezen bolj prisotna.


HRANA - KATJAV Večgeneracijskem centru Goriške (več o VGC GORIŠKE) nam je o hrani, energiji in zdravju spregovorila gospa Katja Tomažič, naturopatinja oz. svetovalka pravilnega načina prehranjevanja po tradicionalni kitajski medicini
O prehrani je začela razmišljati bolj poglobljeno, ko si je sama želela pomagati. Začele so jo zanimati še druge možnosti, ki poleg klasične medicine človeku lahko pomagajo. Prepričala jo je tradicionalna kitajska medicina. Poglobila se je v študij le-te in izobražuje se še naprej. Predstavila nam je osnovni princip, kako prehrana vpliva na nas, zakaj in kako se ljudje delimo na posamezne tipe, zakaj zbolimo in kako se s prehrano lahko tudi pozdravimo. Tako pravi: »Prehrana je energija.« Izvedeli smo, kako določena hrana vpliva na delovanje posameznih organov, jih ojača  ali jih poškoduje in kako s prehrano odstranimo ali omilimo različne bolezni. 

Prisotni so izrazili željo, da bi gospa tudi na Ljudski univerzi Ajdovščina izvedla poglobljen tečaj. V kratkem bo znano kdaj bo potekal, zato vse zainteresirane prosimo, da spremljate objave na naši in njeni spletni strani.