Od zvončkov do palačink in valentinovih srčkov

Vsako sredo v Centru medgeneracijskega učenja Ljudske univerze Ajdovščina poteka aktivno druženje sosednjih vasi. Tokrat smo pohodniki »naredili eno krožno pot«, od Kamenj do Stomaža, Skrilj in nazaj v Kamnje

banners-cmuDan je bil jasen, sončen in tako smo udeleženci iz različnih vasi uživali v razgledih proti Ajdovščini, Nanosu, Vipavskemu križu in Brjam. Vesela družba je ob poti naletela na številne zanimivosti. V gozdu so nas domačini iz Kamenj peljali do bližnjega spomenika umorjenim iz vasi v drugi svetovni vojni. Malo višje, na travniku z razgledom 

proti Kuclju smo si ogledali lesene skulpture. Naprej nas je pričakal pravi leseni fitnes na prostem, kjer smo se preizkusili v dviganju uteži. Ob potoku nas je eden od udeležencev opozoril na bližnje fužine in čemu so včasih služile. PAVSkupina je dobila nova znanja in kar mimogrede občudovala še krasnega pava, ki nas je opazoval z vrha hiše.

Ob prihodu v Stomaž nas je pozdravil pisan čebelnjak in na vaškem igrišču smo si privoščili prvi odmor. Ravno prav za čaj, kavo in krajši nagradni kviz. Ker je letos 60 let delovanja Ljudske univerze Ajdovščina, smo pohodnikom zastavili sledeča vprašanja:

  • Ali veste od kje so v Slovenijo »prišle ljudske univerze«? Iz Avstrije, Danske ali morda Španije?
  • Kako se je (s polnim imenom) pred leti imenovala Ljudska univerza Ajdovščina?
  • Naštejte tri srednješolske formalne programe, ki jih je v času od leta 2000 dalje izvajala Ljudska univerza Ajdovščina?

PALAČINKETudi vi bralci nam lahko do 28. februarja pošljete vaše odgovore na info@lu-ajdovscina.si.

Med pravočasno prispelimi, v celoti pravilnimi odgovori bomo v petek, 1. marca, izvedli žrebanje. Srečna nagrajenka/nagrajenec bo obveščen in bo lahko do 15. marca v naših prostorih prevzel manjšo, vendar uporabno nagrado.

Po »napornem« kvizu smo si pohodniki privoščili še sladke palačinke, s katerimi so nas »pocrkljale« udeleženke, in se odpravili proti Skriljam. Ste že slišali, da bi na kakšnem poletnem plesu godce VALENTINOVOpostavili kar na drevo? No, povedali so nam, kje v Skriljah je bila taka gostilna. Pred njo je še danes močno drevo, na katerem so godci veselo godli in zabavali staro ter mlado. Preden smo zaključili pot v Kamnjah, smo ob poti opazili še znanilce pomladi, zvončke. Ena od udeleženk pa nas je razveselila s kvačkanimi srčki, kar tako … za lepše valentinovo. Dan je bil poln lepih vtisov in še velikokrat se bomo spomnili nanj.

Kaj pa vi, vam je kdaj dolgčas? Z nami vam gotovo ne bo. Srčno ste vabljeni, da se nam pridružite! Informacije in prijave na tel. 041 437 785 ali na info@lu-ajdovscina.si.