Vesna Vuk Godina: Zakaj je gospodarstvo pri Slovencih vedno stvar skupnosti?

V petek, 7. junija 2019, je bilo na Ljudski univerzi Ajdovščina na sporedu tretje v nizu štirih predavanj, ki smo jih organizirali, da bi skupaj z vami obeležili našo 60. obletnico delovanja.

Do zdaj smo pri nas že gostili predavateljici Mio Bone ter Sanelo Banović, tokrat pa nas je obiskala Vesna Vuk Godina, ki je spregovorila o tem, zakaj je pri Slovencih gospodarstvo praviloma vedno stvar skupnosti.

Predavateljica je predavanje začela s trditvijo, da Slovenci mislimo, da smo individualisti, vendar pa smo zaradi kulturne smernice, ki se pri narodu razvije skozi zgodovino, pravzaprav kolektivisti in egalitarci. V nadaljevanju nam je predavateljica na primerih razložila, kako se je naša tirnica oblikovala skozi zgodovino. Poudarila je, da morajo obdobja, ki vplivajo na oblikovanje tirnice, trajati vsaj nekaj stoletij. Če se ozremo v zgodovino, vidimo, da je edino obdobje v zgodovini Slovencev, ki je bilo dovolj dolgo, fevdalizem, v tistem času pa je zelo pomembno vlogo igral kolektivizem. Na koncu je dodala še, da so socialne in kulturne tirnice v različnih državah različne, zato ne moremo vzeti idej iz okolij z drugačno kulturno tirnico in jih vgraditi v naše okolje, saj družbe na takšen način delovanja niso navajene. Vgraditi je treba idejo, ki se sklada z vsemi ostalimi elementi družbe, saj so ti med seboj vedno povezani in soodvisni.

Zadnje v nizu predavanj bo na sporedu v petek, 4. oktobra 2019. Takrat bo na vrsti pogovor z dr. Veroniko Podgoršek na temo Kako najti ljubezen do sebe in ljubezen do drugega. Lepo vabljeni!

 

IMG_6212

IMG_6209

IMG_6217