Počitniško učenje ter druženje otrok in mladih ob tujih jezikih, kitari in pesmih

V prostorih Ljudske univerze Ajdovščina že tretje leto deluje Večgeneracijski center Goriške. V centru je vedno kaj novega. V juliju so s prostovoljko Ivano Marušič, absolventko francoščine in pedagogike, potekale delavnice in medgeneracijsko učenje francoščine za otroke.

Prostovoljka je bila v okviru magistrskega študija pol leta na izmenjavi Erasmus+ v mestu Lille na severu Francije. Tako je pridobila dragocene izkušnje. Vsebine je obarvala počitniško, pa vendar zelo uporabno.

Otroci so ob glasbi spoznavali francoske glasbenike in se učili novih besed. Skozi igrice in kvize so spoznavali kulturne značilnosti Francije. Preko igre vlog so se naučili osnovne komunikacije v francoščini, tudi kako naročiti hrano v restavraciji. Pisali so razglednice in kratka sporočila v francoščini.

Cilji programa so bili več znanja in motivacije za učenje francoščine, zabavno počitniško druženje in širjenje socialne mreže.

Rezultati so bili vidni že po nekaj srečanjih, ko so otroci tudi druge v družini naučili novih besed. Še bolj navdušeno pa so jih starši in drugi obiskovalci poslušali na zaključnem srečanju, ko so jim zaigrali na kitare, zaplesali in zapeli pesmico o slončkih Un éléphant qui se balançait.

Hkrati se je v VGC Goriške srečevala tudi skupina mladih, ki so z Ingrid P. Boben odkrivali osnove nemškega jezika in zanimivosti nemško govorečega okolja. Ker so bili v skupini tudi udeleženci, ki so prišli v Slovenijo od drugod, so mladi svoja srečanja popestrili tudi z drugimi jeziki. Poleg nemščine smo slišali še besede v nizozemščini, angleščini, italijanščini, francoščini, albanščini, bosanščini.

Naše druženje smo seveda zaključili po slovensko, z obljubo, da se še srečamo.

SKUPINA

KITARA

ZAKLJUČEK 2

ZAKLJUČEKNEM - MALA UČILNICA