Tretji dan zeliščarjev: Zelena delovna mesta

28. avgusta je bilo v Ajdovščini pestro zeliščno dogajanje.

Potekal je tretji DAN ZELIŠČARJEV, s katerim Ljudska univerza Ajdovščina promovira poklic zeliščarja pridelovalca in nudi udeležencem programa za pridelavo in predelavo zelišč dodatno podporo pri informiranju na področju stroke in medsebojnem povezovanju. Dogodka so se udeležili tisti, ki so že pridobili certifikat NPK ZELIŠČAR, in drugi, ki jih zanima koordiniran razvoj pridelave, predelave in odkup zelišč/zeliščnih izdelkov. Na stolih so jih pričakali zeliščni izdelki udeležencev našega programa PUM-O.

 

Uvodoma je Helena Furlan povedala, kako je ljudska univerza pričela z usposabljanji in certificiranji za NPK Zeliščar pridelovalec.

V septembru pa bo potekalo potrjevanje znanj že novih 16tih kandidatov, ki so se usposabljali v letu 2019.

 

Nato je Jožica Kapun Maršik, univ. dipl. inž. agr., specialistka za zelišča iz KGZ Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota, izčrpno predstavila več strokovnih vsebin:

  • pridelava, predelava, rajonizacija zelišč  in zakonodaja,
  • dopolnilne dejavnosti.

 

Z nami je bil tudi David Hajšek, mag. farm., predstavnik podjetja Herbify d.o.o., Hoče. S prisotnimi je delil svojo zgodbo od prvih začetkov do danes in na zelo uporaben način predstavil primer njihove dobre prakse proizvodnje ter trženja zeliščnih izdelkov.

Za zaključek nas je nagovorila Nika Žgur, magistrica inž. gozdarstva, ki se zavzema za odgovoren odnos do naravnega okolja in pazljivo ravnanje s tujerodnimi vrstami. Kot pravi: «Napačne informacije, kakor tudi napačne rastlinske in živalske vrste, zelo hitro krožijo po našem planetu in povzročajo nemalo težav, gospodarskih, ekoloških itd.«

Lahko rečemo, da smo cilje in želene rezultate dogodka vsekakor dosegli. Pridobili smo več znanja za pridelavo/predelavo zelišč, uporabne informacije in razširili socialno mrežo zeliščarjev pridelovalcev.

Za zeliščno okrasitev ter prigrizke so poskrbele pridne roke Nataše Mohorčič in mladih iz programa PUM-O. Z izdelki sta se predstavili zeliščarki Tončka Čibej in Ivica Nemec.

 

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za njihov prispevek k uspešno izvedenem dogodku.

 

Izvedbo dogodka je omogočilo MInistrstvo za izobraževanje znanost in šport.
 

zel1zel2zel3zel4zel5zel6zel8zel7