Tretja InCastra navdušila vse generacije

Tretja InCastra, ki se je v soboto, 28. septembra 2019, že tradicionalno odvila na Letališču Ajdovščina je za nami.

Čeprav so ta dan nebo prekrivali temni oblaki, to ni prav nič pokvarilo vzdušja, saj je dogodek kljub dežju obiskalo okrog 4000 ljudi. K takšnemu obisku je zagotovo pripomogel tudi šotor, ki je prekrival prizorišče, na katerem se je predstavilo več kot 60 ajdovskih podjetij, društev in organizacij.

Dogodek je že tretje leto po naročilu občine Ajdovščina organizirala Ljudska univerza Ajdovščina. Obiskovalcem so podjetja na stojnicah na zanimiv in interaktiven način predstavila svojo dejavnost in produkte, pokukali pa so lahko tudi v nekatera podjetja. Ta dan so svoja vrata odprli Mlinotest, Petrič, Marmet, Škrlj, Centralna čistilna naprava in Vodarna Hubelj, obiskovalci pa so se do njih odpeljali z organiziranim prevozom z ajdovskega letališča.

Poskrbljeno je bilo tudi za bogat spremljevalni program. Za otroke je bila na voljo animacija, poslikava obraza ter številne ustvarjalne delavnice. Na svoj račun so prišli tudi odrasli, ki so se lahko pridružili delavnici modernega mozaika ter delavnici ustvarjanja z glino. Med drugim so lahko obiskovalci preizkusili tudi, kako je ležati na postelji iz žebljev, in se tako na zabaven način poučili o fizikalnih zakonih. Zanimiv eksponat po vzoru centrov znanosti so v sodelovanju z ajdovskimi podjetji Excel, Metal Design in Mega tehnika oblikovali pri Vipava Outdoor.

Piko na i so dogodku dali plesni nastopi Plesnega centra ADC, Sport Pole Dance Ajdovščina in El1 Plesna scena ter okusna lokalna hrana in pijača. Dogajanje so popestrile tudi številne nagradne igre in letalske aktivnosti Aerokluba Josip Križaj.

Obiskovalci so prizorišče zapustili polni pozitivnih vtisov in navdušeni nad raznolikim naborom podjetij, ki delujejo v našem okolju. Pohvalili so tudi njihovo inovativnost pri predstavitvi dejavnosti in izdelkov. Zadovoljna pa so bila tudi podjetja, ki so s sodelovanjem dobila priložnost, da se bolje predstavijo in pridobijo na prepoznavnosti v lokalnem okolju

Na Letališču Ajdovščina pa je bilo živahno že v petek, 27. septembra, ko so prizorišče zavzeli šolarji. Več kot 500 osnovnošolcev in srednješolcev se je z osrednjega prizorišča z avtobusi odpravilo v kar 27 podjetij, ki so ta dan zanje odprla svoja vrata. Vsak od njih si je ogledal tri različna podjetja. Na letališču je bil zanje organiziran tudi pester družabni program, ki smo ga pripravili v sodelovanju z našimi partnerji. Šolarji so se lahko udeležili številnih nagradnih iger in aktivnosti, sodelovali pa so tudi v žrebanju za brezplačen polet z letalom. Tako učitelji kot tudi učenci so bili nad dogodkom in možnostjo, da od blizu spoznajo ajdovska podjetja, navdušeni in se že veselijo naslednjega leta.

Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti tudi lokalnim partnerjem, ki so tako ali drugače pomagali pri izvedbi dogodka (Regijska razvojna agencija ROD, Mladinski svet Ajdovščina, Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, Inštitut za mladinsko politiko, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina, Zavod republike Slovenije za zaposlovanje OS Nova Gorica, Mladinski kulturni center Hiša mladin Ajdovščina, GZS Severno Primorska gospodarska zbornica Nova Gorica) ter nacionalnemu partnerja Spirit Slovenija – javna agencija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Z veseljem opažamo, da dogodek vsako leto bolj pridobiva na prepoznavnosti, zato se že veselimo InCastre 2020 in upamo, da boste tam tudi vi. Se vidimo!

IMG_6395IMG_6539IMG_6567IMG_6578IMG_7285IMG_7383IMG_6416IMG_7238IMG_6999IMG_6543-2IMG_6518IMG_6689

IMG_5502IMG_5561IMG_5716IMG_5741IMG_5815IMG_6100IMG_6107IMG_6162IMG_6011IMG_5890IMG_5886IMG_5931IMG_7421IMG_6308