ŠK SIVKA že šesto leto v Podragi in ŠK NA VRTU tretje leto na Gočah

Že šesto leto zapored, se v prijetnem ambientu Podraškega župnišča srečujemo člani študijskega krožka Sivka. Krožek organizira Ljudska univerza Ajdovščina, vodi pa ga mentorica Nataša Mohorčič.

Srečujemo se enkrat mesečno na faladurju Podraškega župnišča, ki je poln spominov na g. Otmarja Črnilogarja in kjer nas grejeta čudovito topla peč ter odličen čaj. Za oboje hvala gospe Alenki Koritnik!

Druži nas ljubezen do narave in njenega ohranjanja, predvsem pa ljubezen do zelišč in želja po čim večjem znanju o njihovem delovanju, ter uporabnosti. Teme, ki jih obravnavamo, so zelo zanimive, saj vedno obdelamo eno ali več zeli. Vsakdo od nas udeležencev lahko že pred srečanjem pripravi zapis o vsem, kar ve o izbrani rastlini. Predstavimo tudi svoje izkušnje pri izdelavi različnih izdelkov in njihovi uporabi. Znanje udeležencev je res ogromno, bogate so njihove izkušnje iz predelave  in uporabe zelišč. Izredna vedoželjnost, vse to dela srečanja res zanimiva in vedno se še kaj novega naučimo.

Na srečanja velikokrat povabimo zanimive goste, ki nam posredujejo svoje bogato znanje in izkušnje. Učimo se izdelovanja različnih zeliščnih in drugih izdelkov, kjer nam ga. Nataša velikodušno posreduje svoje res ogromno znanje. Lani je bila tema naših srečanj DOM BREZ ODPADKOV. Preverili smo možnosti,  kako  doma uporabiti čim več ekoloških lastnih pripravkov in  dati stvarem, ki bi jih sicer odvrgli, nov pomen in namembnost. Obiskali smo tudi posameznike in eko zeliščne kmetije po Sloveniji, ki se poslovno ukvarjajo z zelišči. Naša srečanja so  prijetna tudi zato,  ker vedno kdo kaj prinese na pokušino,  ali pa si med seboj delimo viške rastlin. Sodelujemo tudi pri izvedbi Zelemenjav v okolju, kar je tudi zelo dobra izkušnja. Veselimo se naših prihodnjih srečanj, sklepanja novih prijateljstev, druženja in pridobljenih novih znanj, ki jih z navdušenjem uporabljamo pri svojem vsakdanjem ustvarjanju.

Marjetka Pirc Pavlič, udeleženka

 

Študijski krožek Na vrtu, ki poteka na Gočah v organizaciji Ljudske univerze Ajdovščina že tretje leto, se je tokrat odpravil na nadvse zanimiv obisk Zeliščne kmetije Rogelja v Vojščici na Krasu. V aktivnosti krožka je vključenih toliko starejših in drugih, malo mlajših, da smo se iz Goč odpeljali z avtobusom. V Vojščici pri cerkvi nas je pričakala gospa Magda in nas povabila na njeno domačijo, ki jo krasi tipično kraško dvorišče, dobrodošlica ob »štirni« je takoj spremenila razpoloženje.

Sledil je ogled njive, kjer zelišča rastejo. Sicer jesenski čas ni najbolj primeren za nabiranje zelišč. Vse učinkovine se namreč selijo v korenine, pa tudi vegetacija ni tako bogata kot v spomladanskem času. Vseeno pa je bilo na vrtu še veliko zanimivega. Tudi navaden plevel ima marsikatero zdravilno učinkovino. Nato je sledil pogovor o zeliščih in praktična delavnica izdelovanja tropotčevega sirupa ter negovalne kreme za roke.

Na koncu so nas pogostili s hišno frtaljo s koromačem in meliso, z zeliščnim namazom iz mete, s krekerji iz pirine moke in kraškega šetraja ter s čajem iz drnulje. Res dobre volje smo se poslovili od gostiteljice Magde in njenih domačih ter se odpravili proti domu, kjer želimo letos izpeljati nove zanimive aktivnosti v okviru študijskega krožka.

Anja Godnič, udeleženka

 

Sivka

DSC_6445

DSC_6528

sk sivka