Obisk delegacije predstavnikov kantonalnih ministrstev v Ajdovščini

V sredo, 13. novembra 2019, je Ljudska univerza sprejela 20-člansko delegacijo iz Bosne in Hercegovine, ki jo je Andragoški center Slovenije gostil na 3-dnevnem študijskem obisku.

V Ajdovščino so prišli z namenom, da bi si ogledali in pobliže spoznali primer dobre prakse sodelovanja med Občino Ajdovščina in Ljudsko univerzo Ajdovščina.

Najprej jih je na Občini Ajdovščina sprejel župan Tadej Beočanin, ki je spregovoril o tem, na kakšen način občina podpira ljudsko univerzo pri njenem delovanju. Poudaril je, da je ključno predvsem vključevanje ljudske univerze v strateške dokumente in projekte občine, saj se na takšen način področje izobraževanja poveže tudi z gospodarskimi in drugimi razvojnimi institucijami. Občina Ljudski univerzi Ajdovščina zagotavlja prostore za delovanje, financira razne programe ter spodbuja medgeneracijsko povezovanje. V naši občini  je zavedanje o pomenu znanja na visoki ravni in imamo odlične pogoje za razvoj izobraževanja odraslih. Ljudska univerza deluje v sodobno urejenih in opremljenih prostorih, kjer odraslim ponujamo kakovostne možnosti za izobraževanje, druženje in ustvarjanje. Letni program izobraževanja odraslih, ki ga vsako leto sprejme in podpre Občina Ajdovščina, ponuja številne možnosti izobraževanja, usposabljanja in medgeneracijskega sodelovanja ter prispeva k večji dostopnosti izobraževanja. Ljudska univerza Ajdovščina je danes več kot svetovalni in izobraževalni center za odrasle, predstavlja središče družbenega in kulturnega dogajanja v lokalnem okolju.  

V nadaljevanju so se obiskovalci iz Bosne in Hercegovine odpravili do prostorov Ljudske univerze Ajdovščina na ajdovskem glavnem trgu. Tam so jih najprej z domačimi dobrotami pogostili udeleženci programa PUM-O, zaposlene pa so jim predstavile programe in projekte, ki trenutno potekajo. Sledil je čas za vprašanja in ogled prostorov.

Po kosilu smo delegacijo odpeljali na ogled Mlinotesta. Tam so jim povedali več o sami zgodovini podjetja, o produktih in o sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina na področju izobraževanja kadrov. Sledil je ogled vasice Vipavski križ, ki je naše goste očarala s svojo majhnostjo in slikovitostjo. Iz Vipavskega Križa so se odpeljali na Učni center Brje, kjer jih je pričakala vesela družba udeležencev delavnice sušenja sadja. Razkazali so jim naprave, s katerimi delajo, jim ponudili svoje pridelke ter še enkrat več dokazali, da za učenje nikoli ni prepozno.

Člani delegacije so Ajdovščino zapustili polni dobrih vtisov.  Zelo pozitivno so bili presenečeni nad pestrostjo ponujenih programov in kvaliteto sodelovanja med občino in ljudsko univerzo.

 

74634699_1714828161983629_4001172523428347904_o

IMG_4453

20191113_115717

IMG_4502