Nova sezona vrtičkanja ob degustaciji praženega krompirja

Študijski krožki so majhne skupine za brezplačno neformalno učenje, kjer se pod vodstvom mentorjev zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega ter širšega okolja.

 

Študijski krožek (ŠK) NA VRTU je za javnost v šoli na Gočah spet pripravil zanimiv dogodek.

Za uvod je Helena Furlan pohvalila vse sodelujoče, predstavila novosti delovanja različnih študijskih krožkov Ljudske univerze Ajdovščina in prisotne povabila na številna aktualna brezplačna izobraževanja.

Damjana in Uroš Benec, oba agronoma sta na Gočah v preteklih treh letih vodila in sooblikovala že več predavanj, delavnic. Tokrat so se jima pridružili še Tatjana Krašna iz Biotehniške šole v Šempetru in sodelavci podjetja Interseme. Prisotni so več izvedeli o načrtni, premišljeni pripravi na sezono vrtičkanja, o izbiri semen različnih vrtnin (tudi krompirja, primernega za Vipavsko dolino), pravilni vzgoji sadik in o reševanju različnih težav, gnojenju. Uroš nam je kot zanimivost omenil, da so krompirju včasih rekli podzemeljska jabolka. Več lahko preberete v zbirki posvetnih pesmi iz leta 1801. Damjana pa je spodbudila prisotne naj posadijo tudi kakšno »eksotično sorto« zelenjave ali česa drugega. Vijolična cvetača ni nič čudnega, pač pa prav užitna in zdrava.

Nekdo iz vrst obiskovalcev je s seboj prinesel krompir in zastavil več zanimivih vprašanj. Razvil se je pogovor. Ob tem naj omenimo, da je krompir četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu. Izvira iz območja Andov v Južni Ameriki, divji sorodniki krompirja uspevajo po vsej celini do Združenih držav Amerike na severu. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb. Na Slovensko je prišel v času Habsburške monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija, ki je želela izboljšati prehrano prebivalstva. Kmetje so se sprva upirali sajenju te poljščine, kasneje pa so jo sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo. Danes poznamo preko 3000 sort krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve in različne strukture.

Ob zaključku je podjetje Interseme, slovenski specialist za semenski krompir, pripravilo degustacijo praženega krompirja sorte ALOUETTE, ki ima odlično odpornost na bolezni. Izmenjava znanj, klepet, ter zanimive zgodbe o vrtičkanju so nas povezale. Ob sladkih dobrotah domačih gospodinj pa se prav nikomur ni mudilo domov.

Zahvaljujemo se KS Goče, vsem predavateljem, podružnični osnovni šoli in udeleženkam krožka, ki so pripravili tako prijeten večer. ŠK NA VRTU letos pripravlja še marsikaj zanimivega o vrtičkanju, zato sledite našim obvestilom.