Poskrbimo sami za svoje zdravje

Prehrana in gibanje sta ključ do uspeha! 

V sklopu programa ZaVas bodo v Krajevni skupnosti Planina, vsak ponedeljek v mesecu novembru potekale brezplačne praktične delavnice na temo zdravja.  

Delavnice so namenjene vsem, ki želijo narediti korak naprej in poskrbeti za svoje zdravje. Delavnice bodo potekale v dvorani Doma krajanov na Planini, Planina 58, Ajdovščina. Delavnice izvajata: Mikrogib, Mateja Pate, s. p. in TI.NAtura, Tina Kobal, s. p. 

STRESIMO STRES Z RAMEN 

Ponedeljek, 6. 11. 2023 od 18.30 do 20.00 v Domu krajanov na Planini 

Mišične napetosti in bolečine v vratu, ramenih in hrbtu so pogosto povezane z dolgotrajnim sedenjem, prisilnimi držami, stresom in tesnobo. Na delavnici boste spoznali, kako vam lahko pomaga ozaveščanje skozi gib po metodi Feldenkrais. Ne le, da boste razgibali prsni koš in se osvobodili zakrčenosti v ramenih in vratu, počasno in nežno gibanje vas bo tudi umirilo in sprostilo. Na delavnici boste izvajali tudi vaje, zato preberite Navodila za udeležence. 

PREHRANA, KI VZPOSTAVI RAVNOVESJE IN NAS PODPIRA 

Ponedeljek, 13. 11. 2023 od 18.30 do 20.00 v Domu krajanov na Planini 

Že Hipokrat je ugotovil, da nismo vsi enaki in nimamo vsi enakih prehrambenih potreb, ker že telesno in emocionalno lahko ljudi grobo razdelimo v 4 skupine: tip voda, tip zrak, tip zemlja in tip ogenj. Na predavanju boste izvedeli vsa ključna pravila, ki jih je vredno upoštevati, če želite imeti zdravje v vaših rokah. Vedno se začne vse pri vas samih. Naše navade, ki so lahko dobre ali slabe, nas peljejo v pogubo ali do uspeha.  

POIŠČIMO SVOJO POKOČNOST 

Ponedeljek, 20. 11. 2023 od 18.30 do 20.00 v Domu krajanov na Planini 

Drža ima velik vpliv na naše udobje, lahkotnost gibanja, zdravje in čustva. Slaba drža je lahko vzrok številnih gibalnih težav. Z ozaveščanjem skozi gib po metodi Feldenkrais boste raziskovali, kako lahko z usklajevanjem dela mišic upogibalk in iztegovalk pridobite pokončnejšo držo. Na delavnici boste izvajali tudi vaje, zato preberite Navodila za udeležence. 

KAKO POZDRAVITI TEŽAVE S PREBAVILI 

Ponedeljek, 27. 11. 2023 od 18.30 do 20.00 v Domu krajanov na Planini 

Težave z želodcem in črevesjem so dandanes res zelo pogoste in za njihovo reševanje lahko v prvi vrsti naredimo največ sami. Vse se začne pri prehrani. Nam pa narava daje veliko pripravkov, s katerimi si lahko dodatno pomagamo. Ker sta telesni in emocionalni del v nas tako prepletena, je potrebno velikokrat delovati tudi na razpoloženje, na karakter, ker tudi misli ustvarjajo kemične povezave v možganih. Tukaj nam priskočijo na pomoč vibracijski rastlinski pripravki Bachove cvetne esence, ki pomagajo uravnati tudi čustveno sfero posameznika. 

Prijava https://prijave.snipi.si/M5rF2h9LmV 

Navodila za udeležence delavnic: 

Predstavitev metode FELDENKRAIS 

Ozaveščanje skozi gib po metodi Feldenkrais je zelo zanimiv in telesu prijazen način raziskovanja gibanja, pri katerem se med počasnim izvajanjem raznolikih gibov osredotočamo na občutke v telesu. S tem se urimo v zavedanju, kako se gibamo in kako lahko gibanje naredimo še prijetnejše, lahkotnejše. Z zavedanjem si odpremo vrata k pozitivnim spremembam kot so izboljšana drža, ravnotežje, koordinacija, večja gibljivost, svobodnejše dihanje, ublažene ali odpravljene kronične bolečine, povezane z mišičnimi napetostmi, večja sproščenost in umirjenost, boljša samopodoba, jasnejše misli. Ozaveščanje skozi gib vključuje učenje in to metodo Feldenkrais pomembno razlikuje od drugih gibalnih praks. Premišljeno sestavljena gibalna zaporedja združena z usmerjanjem pozornosti na zaznave telesa namreč spodbujajo ustvarjanje novih povezav med živčnimi celicami. Metoda z različnimi učnimi strategijami ponuja možganom obilico novih izkušenj, na podlagi katerih se možgani spreminjajo in preoblikujejo, kar imenujemo nevroplastičnost. Na ta način lahko nekoristne ali škodljive vzorce gibanja preoblikujemo v nove, ki nam bolje služijo. 

Ozaveščanje skozi gib je eden od najboljših načinov za ohranjanje psihofizične vitalnosti. Primerno je za vsakogar, ki je pripravljen posvetiti čas sebi v želji, da izboljša kakovost svojega gibanja in s tem življenja. 

Navodila za udeležence, da bodo na 1. in 3. delavnici izvajali vaje 

Za ozaveščanje skozi gib po metodi Feldenkrais potrebujete: 

– udobna in topla oblačila, 

– ležalno podlogo (armafleks in temu podobne ležalke), 

– odejo ali dve (eno za pregrinjalo ležalne podloge, drugo zase), 

– brisačo za podporo glave. 

Med ozaveščanjem skozi gib je izjemnega pomena, da vam je udobno. Med udobje štejemo tudi, da vam je dovolj toplo. Zato poskrbite, da boste dovolj oblečeni. Priporočamo volneno odejo, s katero boste pogrnili ležalno podlogo, ter dodatno odejo, s katero se boste pokrili, če vas bo zeblo. Prav pride tudi dodaten par nogavic. Ležalna podloga naj ne bo napihljiva, saj je priporočljivo, da omogoča dovolj trden stik s tlemi. Če imate na voljo malce širšo podlogo od običajnih, vam bo prišla prav, da bosta tudi roki ležali na podlogi in ne na golih tleh. Če ne, bo zadostovalo, če boste prek podloge pogrnili odejo. Prinesite tudi večjo brisačo, ki vam bo zložena služila za podporo glave. 

Kaj so Bachove cvetne esence?  

Bachovo terapijo je svetu predstavil angleški zdravnik dr. Edward Bach. Gre za rastline, ki na emocionalni del osebe (čustva in celo osebnostne značilnosti) vplivajo s pomočjo frekvenc, ki jih te rastline oddajajo. Prav zaradi tega, ker vplivajo s pomočjo vibracij in ne s kemično osnovo, zmorejo prodreti v globino osebnosti in jo harmonizirati. Ko je ta čustveno uravnovešen, se tudi bolezen umakne oz. se ga ne dotakne. Princip na katerem je floriterapija zasnovana, je razmišljanje, da se bolezen najprej rodi s toksičnimi mislimi osebe. Zato je potrebno vedno delovati na vzrok in ne zgolj na simptom, kot to počne klasična medicina. 

Dostopnost