Predavanje: Medijska in digitalna pismenost za vse!

Vabimo Vas na predavanje o tem, kako v medijih prepoznati lažne novice, izboljšati medijsko pismenost ter kritično raziskovati digitalni kulturni svet.

Beseda “pismenost” običajno pomeni sposobnost branja in pisanja. Medijska pismenost je sposobnost prepoznavanja različnih vrst medijev in razumevanja sporočil, ki so podana. Danes sprejemamo ogromno informacij iz najrazličnejših virov, ki daleč presegajo tradicionalne medije. Obstajajo socialni mediji, video igre, oglaševalska in druga sporočila.  Toda vsem medijem je skupna ena stvar, nekdo jih je ustvaril in ustvarjeni so bili z določenim ciljem. Osnova medijske in digitalne pismenosti je razumevanje tega cilja.  

Namen predavanja, ki ga bo vodila dr. Jasna Fakin Bajec, je predstaviti orodja, poti in pristope prepoznavanja lažnih novic in razumevanja digitalnega kulturnega sveta, ki mu žal ne moremo več ubežati. Spoznali boste tudi veščine kritičnega mišljenja in pomembnost kulturnih kompetenc, ki preprečujejo populizem, zlorabo kultur in rasizem do manjšinskih skupnosti.

Predavanje bo potekalo v sklopu Računalniških uric v četrtek, 16. 2. 2023, ob 14.00 na Ljudski univerzi Ajdovščina.

Vljudno vabljeni!

Prijave in informacije na  041 437 785 ali na martina.bratina@lu-ajdovscina.si.

Dostopnost