PUM, vse kar ti pade na um

Predstavitev projekta:

Mentorice smo skupaj z udeleženci sedele na kavču. Debatirali smo o preživljanju prostega časa, o tem, kaj kdo rad počne, kje in s kom se najraje druži, kakšne želje in sanje ima v življenju ipd. In nekdo je izjavil, da si želi kdaj režirati in posneti krajši filmček ali kaj podobnega. Začeli smo na glas razmišljati: »Kaj pa če bi tukaj kaj posneli? Kaj pa če bi posneli dogajanje na PUM-u? Kaj pa če bi mi, vsi skupaj predstavili PUM in pokazali, kako ga mi vidimo?«

Kar nekaj tednov smo razpravljali in bili včasih bolj včasih manj navdušeni. Nismo ravno vedeli, kako se tega lotiti. Na eni strani se nam je zdelo vse skupaj zelo enostavno, po drugi pa prezapleteno. Spraševali smo se: »Ali imamo kamero? Kako bi pripravili vse udeležence, da bi z veseljem sodelovali? Kaj pa mentorice, bi bile tudi one pripravljene igrati v našem filmu?«

In ker nas je vsakodnevni pogovor zanesel vedno k isti temi, smo se mentorice skupaj z direktorico, go. Božo Bolčina odločile, da bi to lahko bil odličen izbirni projekt, s pomočjo katerega bi se vsak izmed udeležencev programa izkazal pri dejavnosti, ki mu je pisana na kožo. Sklenili smo se namreč, da bo film zaobjel večino interesnih dejavnosti, ki se pri nas navadno odvijajo na pobudo udeleženčevih želja in interesov.

Zamislili smo si koncept in se odločili, da stvar speljemo. Daniel Stanić, pobudnik ideje, je bil za to najbolj zavzet. Želel si je prevzeti vlogo režiserja in snemalca, želel si je uresničiti svoje sanje. Predstavil nam je svojo zgodbo in strinjali smo se z njim. Napočil je dan, ko naj bi se vse skupaj resno začelo, vendar naleteli smo na težave. Čeprav smo bili zagnani, polni idej in pripravljeni na resno delo smo ugotovili, da bi potrebovali pomoč.

K sodelovanju smo povabili strokovnjaka, in sicer specialista scenografije, g. Aleksandra Blažico, ki nas je začel usmerjati in postavljati na pravo pot. Najprej je imel (pre)več vprašanj za nas. Zanimalo ga je, kaj si želimo, kako smo si vse zamislili, kaj bi radi predstavili, kakšen je namen tega filma … skratka, še vedno smo ostajali pri pogovarjanju in on je zatrjeval, da je to prva in najpomembnejša stopnja. Nato smo morali sestaviti zgodbo in jo tudi napisati. Sledila je opredelitev elementov, sestavljanje scenarija po kadrih, ustvarjanje snemalne knjige, pa pregled le-te in še celo priprava na prvo snemanje. Ja, res si nismo mislili, da je pot do postavljanja igralcev pred kamero tako dolga. In končno, prišel je dan, ki smo ga vsi tako pričakovali – AKCIJA, gremo snemat!

Lep sončen in celo nevetroven dan je bil kot nalašč za nas. Začelo se je s postavitvami igralcev na dogovorjena mesta, ponavljanjem istih kadrov, vedno novimi in izboljšanimi idejami ter smehom. Vseskozi smo iskali pravo svetlobo, pa najboljšo postavitev, čakali glavne igralce, se jezili nad njihovim zamujanjem in še marsikaj bi se našlo. Večkratne ponovitve so kar precej najedale našo motivacijo, vendar medsebojno sodelovanje nas je le pripeljalo h koncu snemalnega dela.

Sledila je montaža vsega posnetega in »lepljenje« koščkov v celostno podobo. Pri tem ima ponovno največ zaslug naš Daniel, ki si je želel sam to zmontirat po svoji zamisli, seveda pod budnim očesom našega strokovnega mentorja. Posnetke smo večkrat pregledali in pokomentirali, dokler nismo dobili tistega, kar smo si prvotno želeli. V njem smo oz. so udeleženci prikazali dogajanje znotraj programa, ki je del njihovega življenja. Uspelo nam je, saj film prikazuje program PUM skozi oči udeležencev.

In ko smo že mislili, da je vse končano smo ugotovili, da potrebujemo naslov za film. Odločili smo se za objavo natečaja, za izbor naslova za film. Odziv je bil velik in naloga kar težka, a izbor smo opravili. Naslov, ki ga je predlagala ga. Dragica Ergaver se nam je zdel najboljši, saj je zaobjel bistvo programa in posledično filma – PUM, vse kar ti pade na um.

In sedaj je pred nami film PUM-ovcev Ajdovščina, ki odraža njihove posebnosti, del njihovega življenja in dogajanja, ki dokazuje, da do uspeha ne pridemo s posnemanjem drugih ali s poskusi, da bi koga prekosili, temveč z odkrivanjem njihovih talentov in razvijanjem njihovega potenciala.

PUM, vse kar ti pade na um

Pum, vse kar ti pade na um (pesem)