PUMovski relief svete družine

Življenje je veliki oder, na katerem vsak od nas igra svojo življenjsko – socialno vlogo. Vloge posameznika so različne in vse zelo pomembne. In vse se začne prav v družini, pa  kakršnikoli že je. Ob starših ali enem roditelju, v rejniški, posvojiteljski, razširjeni družini, ob zgolj starih starših ali celo brez vseh.

Skozi zgodovino in vse do danes se pomen družine močno spreminja. Le-ta je danes v krizi. Potrebuje pomoč družbe in posameznika. To je pomembno predvsem za mlade, ki črpajo vzorce in se zgledujejo po svojih starših. Mladi se morajo zavedati pomembnosti razumevanja in ljubezni in to dojemati kot temelj uspešne družine in dobro delujoče družbe.

Prav o tem smo mentorice spregovorile skupaj z mladimi na PUMu in tako se je rodila ideja o upodobitvi svete družine.

Udeleženci so si želeli narediti nekaj velikega, pomembnega, nekaj, s čimer bi se lahko pokazali navzven širši javnosti. Vsem so hoteli pokazati in sporočiti, da lahko sami nekaj naredijo, sami na svoj način, s svojim tempom dela, vendar s pomočjo ljudi, ki jih razumejo in znajo prisluhnit njihovim »nenavadnim« idejam.

Odločili smo se, da v okviru izbirnega projekta ustvarimo PUMovski RELIEF SVETE DRUŽINE in tako upodobimo jaslice, s pomočjo barvnih recikliranih najlonskih vrečk.

Ob tem smo se spomnili našega zunanjega sodelavca, ki zna z mladimi, saj razume njihovo outsidersko naravo. Za svetovalca in mentorja smo medse povabili Aleksandra Blažico, ki je bil pripravljen na takojšnje sodelovanje.

Pumovci so mu predstavili svojo idejo in nato smo s pomočjo spletnega brskalnika in knjižne literature začeli z zbiranjem najnazornejših upodobitev silhuet sv. družine. Po poenotenju ideje smo podobo računalniško obdelali in povečali na željeno velikost. Sledilo je zlaganje vrečk po predhodnem dogovoru. Po smiselni postavitvi barvnih vrečk smo pričeli s toplotnim segrevanjem le-teh, in sicer s pomočjo likanja preko časopisnega papirja. Vrečke so se lepo sprijemale in počasi začele dobivati pravilno formo. Vse skupaj smo pred plastificiranjem še pobarvali s posebno svetlečo barvo in zaščitili celotno podobo s samolepilno prozorno folijo.

S pomočjo projekta smo spodbujali in razvijali izvirnost in likovno ustvarjalnost mladih ter opozorili na ohranjanje kulturne dediščine.

Ob prečudovitem izdelku smo poiskali lokacijo, vidno tako prebivalcem kot tudi obiskovalcem mesta Ajdovščine. Uspelo nam je in ponosni smo, da vam lahko predstavimo naše delo.

Sodobna družba rabi primerno ambiciozne, odgovorne in zrele ljudi. To je sporočilo in prošnja mladih, ki si želijo vrednot kot so povezanost, zaželjenost, ljubezen in radostno družinsko okolje.