Študijski krožek: Od Erzelja do Goč

Na Erzelju in v sosednji vasi Goče bomo v brezplačne aktivnosti vključili prebivalce, ki si želijo novih znanj in povezovanja skozi različna predavanja, delavnice ter druge aktivnosti v obeh vaseh ter v okolici. Dobrodošli so seveda tudi vsi drugi zainteresirani. 

Obravnavali bomo živo ali neživo naravo, naravno območje in krajino. Obe vasi imata zanimive pešpoti, ki vodijo med vinogradi in starimi gozdovi. Na Erzelju so številni izvirki ter zanimiva pohodniška pot, na Gočah pa vodnjaki in druge arhitekturne zanimivosti. S tem bomo istočasno spoznavali, v kako bogatem okolju živimo, predvsem pa ugotovili, kako lahko nadgradimo svet, v katerem živimo. 

Predvideni akcijski cilji: predavanje o pomenu voda; obisk različnih točk po vasi Erzelj in Goče z namenom spoznavanja narave in možnosti obnove suhozidov; nadgradnja poti od Erzelja do Goč; izvedba javnega dogodka na Erzelju s predstavitvijo dela ŠK; poročanje o ŠK s članki v medijih. 

Prvo srečanje se je zgodilo v marcu 2023, sledijo še druge aktivnosti o katerih vas bomo obveščali sproti.  

K sodelovanju vabimo vse, ki si želijo biti aktivni in prispevati k razvoju v navedenih vaseh. Vabimo vas, da se nam pridružite na dogodkih, predavanjih.  

Informacije in prijave na helena.furlan@lu-ajdovscina.si ali 05 36 64 753, 051 439 717. 

DRUGO SREČANJE: 

Sreda, 31. 5. 2023 ob 19.00, Stara šola na Erzelju  

TERASIRANA KRAJINA V SLOVENIJI IN PO SVETU, dr. Lucija Ažman Momirski  

Več o dogodku.

PRVO SREČANJE: 

Sreda, 29. 3. 2023 ob 19.00, Stara šola na Erzelju  

Predavanje Po poteh Nimfe reke Vipave, Kristina Petrović  

je predstavila  delo študijskega krožka Reke in ljudje; brošuro, ki je nastala v projektu inovacij s področja razvoja turističnih produktov  

in spregovorila o Nimfi Reke Vipave, ki vključuje vse njene pritoke in studence, tudi na območju Erzelja. Erzelj lahko poimenujemo tudi »mesto angelov«, ki je obogateno z množico zdravilnih izvirov, ki jih je že popisal Jože Munih. Pogovorili smo se o pomenu pitja dobre vode in o vplivu na naše zdravje.   

Helena Furlan iz Ljudske univerze Ajdovščina je predstavila dejavnost ŠTUDIJSKI KROŽKI in možnosti za nekatere nadaljnje izobraževalne ter druge aktivnosti. Erzelj ima velike potenciale, tudi za morebitno nadgradnjo pohodniške poti.    

Dostopnost