Predavanja in delavnice predelave sadja v Učnem centru Brje

Učni center Brje je v širšem okolju že dobro prepoznan kot center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji - za nova poklicna znanja, izkušnje in zelena delovna mesta …

Black and White Photo Travel Influencer Digital Brutalism Facebook Cover

Tudi v letu 2020 vam ponuja brezplačna predavanja ter praktične delavnice za pridobitev znanj in spretnosti s področij:

  • urejanje in vzdrževanje sadovnjaka,
  • obrezovanje, nega sadnega drevja,
  • tehnologija pridelave kostanja in marona
  • tehnologija pridelovanja medu
  • spoznavanje, gojenje gob in njihova uporabna vrednost
  • predelava različnega vipavskega sadja  v marmelado (češnjeva, breskova in marelična),
  • predelava vipavskega sadja v sok in kašo (jabolka),
  • sušenje marelic, fig, hrušk, kivijev, kakijev, jabolk, češenj, breskev, kutin, sliv,
  • pridelava in predelava zelišč,
  • digitalizacija, inovativnosti, znanja in povezovanja ter kmetijskih tehnik za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje.

Cilj predavanj in delavnic je, da udeleženci pridobijo teoretična ter praktična znanja s področja pridelave in predelave sadja. Pridobljena znanja bodo udeleženci lahko uporabili pri pridelavi in predelavi za lastne potrebe ali pri razvoju kmetijske dejavnosti. Program bo prispeval k večji ozaveščenosti o pomenu lastne pridelave in predelave ter se morda vključili v morda v nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način in samozaposlitev. program predavanj omogoča udeležencem spoznavati možnosti razvoja dejavnosti na kmetiji ter prispeva k večji samooskrbi in razvoju dejavnosti na kmetijah. Program sofinancira Občina Ajdovščina v okviru Letnega programa izobraževanja odraslih. 

 

Komu so predavanja, delavnice namenjene?

Vsem začetnikom ali tistim, ki želijo svoja obstoječa znanja, spretnosti, izkušnje nadgraditi za potrebe lastne predelave sadja in trženja izdelkov na domu.

Vsem, ki želijo po izobraževanju pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način in se poklicno ukvarjati s predelavo sadja ter trženjem izdelkov.

 

Vsebine 2020:

KDAJ?

KAJ?

PREDAVATELJ/ICA

Petek, 17. januar 2020  

od 17.00 do 19.30

Podlage za različne sadne vrste, pogoji uspevanja, gojitvene oblike in razdalje sajenja.

Ivan Kodrič

Petek, 24. januar 2020

od 17.00 do 19.30

Priprava tal za sajenje različnih sadnih vrst, sajenje, ukrepi po sajenju, nega v prvem letu, cepljenje sadnega drevja in osnove rezi.

Ivan Kodrič

Petek, 31. januar 2020

od 17.00 do 19.30

Tehnologija pridelave kostanja in marona.

Ivan Kodrič

Sobota, 15. februar 2020

DELAVNICA JE POLNO ZASEDENA!

Praktična učna delavnica oz. prikaz  obrezovanja sadnega drevja v sadovnjaku (glede na možnosti- predvidoma češnje, breskve,marelice, kaki, jabolka).

DELAVNICA JE POLNO ZASEDENA! PRIJAVE NISO VEČ MOGOČE!

Ivan Kodrič

Video prikaz

Praktična delavnica od teoretičnih podlagah na temo kuhanja češnjeve marmelade in prikaz izdelave drugih domačih izdelkov iz češenj.

Mojca Slokar

Sreda, 1. julij 2020.

Ob 17. uri

Teoretična in praktična delavnica na temo izdelave zeliščnih sirupov (melisa, ameriški slamnik, meta in ostala zelišča) in sušenja zelišč.

Mojca Slokar

Petek, 3. in torek 7. julij 2020.

Ob 17. uri

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja sadja, ki dozori v poletnih mesecih (marelice, češnje, fige, slive…)

Pogovor/pokušina in izmenjava znanj ob posušenih marelicah in drugem sadju ter o pripravi in sušenju sadja, ki dozori v poletnih mesecih.

Vera Kodrič

November 2020

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja kakijev – jabolk, kivijev, hrušk. 

Zaradi upoštevanja in izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja virusa COVID-19 predavanje odpade. 

Objavljen bo video posnetek. Če želite prejeti povezavo do posnetka se prosim prijavite preko spletne prijavnice. 
 

Vera Kodrič

 

Predavatelji /praktiki / društva:

Ivan Kodrič je univ. dipl. inž. agronomije, strokovnjak za sadjarstvo z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami na KGZ Nova Gorica, ki že vrsto let prideluje več vrst sadja in svoja strokovna znanja rad deli na različnih delavnicah, izobraževanjih, strokovnih srečanjih.

Vera Kodrič je praktik, ki ima bogate, več kot petnajstletne izkušnje, s sušenjem različnega sadja, še posebej kakija.

Nataša Mohorčič je dolgoletna sodelavka Ljudske univerze Ajdovščina, vodja študijskega krožka Sivka, pratik s področja zeliščarstva in pridelovanja medu.

Mojca Slokar je praktik z bogatimi izkušnjami na področju izdelave domačih sokov in marmelade po starih recepturah.

 

Prijava na predavanja/delavnice:

Izvedbo zgoraj navedenega programa v Učnem centru Brje sofinancira Občina Ajdovščina, zato je udeležba brezplačna.

Prosimo, da vašo prijavo oddate čim prej, saj je zanimanja veliko in število prostih mest omejeno. Obvezna je prijava preko spodnjega spletnega obrazca - prijavnice.

Priporočamo, da že danes oddate prijavo na vse delavnice/sklope delavnic, ki vas zanimajo tako, da vsako posebej označite. V primeru, da imate dodatna vprašanja ali nimate možnosti prijave preko spleta, se lahko prijavite po telefonu: 041 437 785 ali na alenka.magajne@lu-ajdovscina.si 

Izbrane datume si prosimo zabeležite in rezervirajte svoj čas. Nekaj dni pred izvedbo boste na vaš elektronski naslov prejeli vabilo s podrobnimi vsebinami. V primeru, da se predavanja/delavnice ne bi udeležili, nam prosimo takoj, ko pride do spremembe, to sporočite! Prosto mesto lahko namenimo komu drugemu.

 

Hvala za razumevanje.


Prijavnica:

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja kakijev - video posnetek
Zaposlen/a
Upokojenec/ka
Študent/ka
Brezposeln/a
Osnovnošolska raven
Poklicna raven
Srednješolska raven
Univerzitetna raven
Več (magisterij, doktorat)

*S klikom potrjujem, da sem seznanjen/a, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanje pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom

S klikom soglašam, da Ljudska univerza Ajdovščina hrani in uporablja naveden elektronski naslov za namen obveščanja o aktualnih aktivnostih in dogodkih Ljudske univerze Ajdovščina. Soglasje dajem do preklica in ga lahko kadarkoli prekličem na: info@lu-ajdovscina.si

4+1=