DIGITALNI BON ’22

Izobraževanja na področju digitalne pismenosti starejših od 55 let

OBVESTILO

Prosta mesta za izobraževanja na področju digitalne pismenosti so žal že zasedena.

Ljudska univerza Ajdovščina je bila uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje neformalnih izobraževanj za odrasle nad 55 let na področju digitalnih kompetenc. Ta izobraževanja so pogoj za pridobitev digitalnega bona ’22 in so za udeležence brezplačna. Programe bomo izvajali na štirih lokacijah in sicer v Ajdovščini, Vipavi,  Novi Gorici ter v Šempetru. Za pridobitev bona ’22 se morate vključiti ali v daljši 13-urni tečaj ali v dva 6-urna krajša izmed spodaj navedenih.

Informacije o koriščenju digitalnega bona ter o upravičenosti do pridobitve digitalnega bona si lahko preberete
tukaj (klikni).

Vsebina izobraževanj 

Osnovni del neformalnega izobraževanja

Osnovni del neformalnega izobraževanja je namenjen tistim, ki se z uporabo računalniške in digitalne tehnologije srečujejo prvič ali pa imajo z uporabo le malo izkušenj. S programom neformalnega izobraževanja se bodo udeležencem slikovito prikazale konkretne prednosti uporabe napredne tehnolgije in pomagali udeležencem premagati morebitne strahove pred napačno uporabo in njenimi posledicami ter vsakemu uporabniku posebej omogočiti napredek na področju digitalne pismenosti, komuniciranja in sodelovanja.

Trajanje: 13 pedagoških ur

Vsebina krajših izobraževanj 

Prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij I

Namen in cilji delavnice: vzgoja za prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij, digitalni podpis in digitalno potrdilo (kaj je?, zakaj ga rabim?, kje ga dobim?), pomoč v postopku pridobitve lastnega digitalnega potrdila, pridobitev znanja uporabe digitalnega potrdila (vaja na fiktivnih, a konkretnih primerih).

Trajanje: 6 pedagoških ur 

Prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij II

Namen in cilji delavnice: vzgoja za prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij, znanje uporabe e-zdravja in e-davkov (vaja na fiktivnih, a konkretnih primerih).

 

 

 

Trajanje: 6 pedagoških ur

Spletno nakupovanje

Namen in cilji delavnice: predstavitev možnosti spletnega nakupovanja, pasti spletnih nakupov in praktičen prikaz postopka z možnostjo vaje.

 

 

 

 

 

Trajanje: 6 pedagoških ur

Spletno bančništvo

Namen in cilji delavnice: predstavitev možnosti spletnega bančništva in praktičen prikaz postopka z možnostjo vaje.

 

 

 

Trajanje: 6 pedagoških ur

Digitalna komunikacijska orodja

Namen in cilji delavnice: oblikovanje osebnega profila na izbranih digitalnih komunikacijskih orodjih (npr. Viber, Skype, WhatsApp, Zoom …), vaje vseh oblik komuniciranja (klepet, klic, videoklic) prek izbranih digitalnih komunikacijskih orodij.

 

Trajanje: 6 pedagoških ur

Napredno urejanje digitalnih fotografij in posnetkov

Namen in cilji delavnice: pridobitev znanja o fotografiranju z učinki in možnostih obdelave fotografij in posnetkov ter prenašanje datotek med pametnimi napravami.

 

Trajanje: 6 pedagoških ur

Družbena omrežja

Namen in cilji delavnice: oblikovanje osebnega profila na izbranih družbenih omrežjih (npr. Facebook, Instagram, Twitter …), poznavanje delovanja izbranih družbenih omrežij in znanje objavljanja ter sledenja.

 

Trajanje: 6 pedagoških ur

Naložbo financira Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.