Odslej bomo v Učnem centru Brje tudi destilirali

Dan odprtih vrat, ki je bil v četrtek, 15. junija, organiziran v Učnem centru Brje, je pritegnil številne obiskovalce iz Ajdovščine in okoliških krajev. Spoznali so različne možnosti uporabe opreme za predelavo sadja in zelenjave, žganjekuho, destilacijo zelišč ter varjenje piva. Obenem pa je bila to odlična priložnost za obiskovalce, da pridobijo nova znanja in se povežejo med seboj. Na dogodku so bili na voljo številni strokovnjaki, ki so sodelujočim podali koristne nasvete in prikazali različne tehnike predelave.  

Na tem posebnem dogodku, ki je bil izpeljan v sodelovanju Občine Ajdovščina, Univerze v Novi Gorici, ŠCNG – Biotehniške šole, predstavnikov lokalnih skupnosti Brje in Turističnega in vinarskega društva Brje, Ville Lavanda ter Domačije Vrabči, smo sodelovali tudi mi. Obiskovalcem smo predstavili načrtovane dogodke, ki bodo potekali v Učnem centru v letu 2023. V avgustu bo na sporedu delavnica kuhanja soka in marmelade iz aronije z degustacijo. V septembru bo sledila delavnica Haccp za sadjarje in zeliščarje, ki bo zagotovila pomembne informacije o varnosti živil. V oktobru bo na vrsti delavnica o destilaciji zelišč, ki bo obiskovalcem razkrila skrivnosti ustvarjanja dišečih in zdravilnih destilatov. Novembra se bodo udeleženci naučili, kako kakovostno posušiti jesenske sadeže, medtem ko bo decembra potekala delavnica o tehnologiji pridelave kostanja. 

Ta dan odprtih vrat je bil tako za obiskovalce kot tudi za organizatorje izjemno uspešen dogodek. Učni center Brje je dokazal svojo vlogo kot pomembno središče za izobraževanje, izmenjavo znanja in raziskovanje na področju predelave sadja in zelenjave, destilacije zelišč ter varjenja piva. Zahvaljujoč aktivnemu sodelovanju in podpori lokalnih ustanov ter podjetij, je bila ta prireditev odlična priložnost za povezovanje lokalne skupnosti ter spodbujanje kreativnosti in inovacij na tem področju. 

Vsi udeleženci so odšli iz dogodka bogatejši za nova znanja, navdihnjeni za nadaljnje raziskovanje in uporabo pridobljenih informacij. Učni center Brje ostaja pomembno središče za izobraževanje in razvoj na področju predelave sadja in zelenjave ter sorodnih dejavnosti, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju lokalnega okolja. 

Dostopnost