Otvoritev likovne razstave »pumovke« Ljubice Jancheve

14. maja 2024 smo imeli v galeriji Ljudske univerze Ajdovščina otvoritev razstave likovnih del udeleženke programa PUM-O+ Ljubice Jancheve. Slikanje je zanjo način življenja in povezovanja z lastnim bistvom ter z ostalimi, s katerimi deli svoj pogled na svet. Vsaka njena slika odseva njen notranji svet.

Kot udeleženka programa PUM-O+ si je Ljubica postavila cilj, da svojo strast do slikanja deli s svetom in razstava je bila uresničitev tega cilja. Slikarka Polona Kunaver Ličen ter mentorice programa PUM-O+ so spremljale njeno pot, njeno vztrajnost, predanost in ljubezen do umetnosti, ki je pripeljala do tega pomembnega trenutka. Mesec dni kasneje se je udeležila tudi Likovnega  Extempora Bit&Beat 2024 v Vipavskem Križu in se predstavila s čudovito sliko. Verjamemo, da je bil to začetek Ljubičine karierne poti, ki jo bo samostojno nadaljevala tudi po zaključenem programu PUM-O+.

Program Projektno učenje za mlajše odrasle (PUM-O+) je neprecenljiv vir podpore za mlade, ki so iz različnih razlogov predčasno zaključili formalno izobraževanje. V tem programu, ki temelji na projektih in individualni obravnavi, imajo mladi priložnost, da ponovno odkrijejo svoj potencial in pridobijo nova znanja ter veščine.

Osrednji element PUM-O+ je spodbujanje in usmerjanje mladih. Mentorji v programu skrbno spremljajo posameznike, prepoznavajo njihove močne točke in jih spodbujajo na področjih, kjer zaznajo njihov potencial. Ta individualiziran pristop omogoča mladim, da se razvijajo v svojem tempu in na način, ki jim najbolj ustreza.

V nasprotju z običajnim šolskim sistemom, kjer je pogosto premalo časa za posvečanje posameznikom, PUM-O+ daje prednost prav individualni obravnavi. V tradicionalnih šolah se učitelji zaradi obsežnega kurikula in velikih skupin učencev pogosto ne morejo posvetiti vsakemu učencu posebej. V PUM-O+ pa je vsak udeleženec deležen osebne pozornosti, kar prispeva k boljšemu razumevanju njihovih potreb in ciljev.

PUM-O+ je tako več kot le izobraževalni program; je priložnost za osebnostno rast in profesionalni razvoj. S pomočjo mentorjev in skozi projektno delo mladi osipniki pridobivajo samozavest, delovne navade in nove veščine, ki jim omogočajo lažjo vključitev na trg dela ali nadaljevanje izobraževanja.

V svetu, kjer je individualna obravnava mladih pogosto zanemarjena, PUM-O+ predstavlja dragocen vir podpore in usmeritve. S tem programom se osipnikom odpira nov svet priložnosti, kjer lahko ponovno zaživijo in dosežejo svoje cilje.

Dostopnost