Parada učenja v Ajdovščini

Petek, 24. maj 2024.

V petek, 24. maja 2024, se je na Lavričevem trgu odvila osrednja prireditev 29. Tednov vseživljenjskega učenja, Parada učenja. Dogodek je bil prvotno načrtovan za sredo, vendar smo ga zaradi napovedanega slabega vremena prestavili na petek. Ta odločitev se nam je obrestovala, saj je v petek posijal sonček in na Lavričev trg pritegnil veliko število obiskovalcev vseh starosti. Vzporedno je potekalo tudi pestro dogajanje v okviru prireditve Ajdovščina v maju.

Slogan prireditve “Učenje je življenje – naj krepi in radosti!” je odmeval skozi ves dan in spodbujal vse udeležence, da vsak dan najdejo priložnost za učenje, raziskovanje in odkrivanje novih stvari.

Na Paradi učenja se je predstavilo več kot deset sodelujočih organizacij. Med njimi so bile Hiša Malorca in Dnevni center, ki delujejo pod okriljem Rdečega križa Slovenije, Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe, udeleženci programa PUM-O+ z Escape roomom, Škofijska gimnazija Vipava, ŠENT Ajdovščina, Univerza v Novi Gorici, Razvojna agencija ROD in Wise up s stojnico “Razturi na maturi”. Vsaka od teh organizacij se je predstavila na zanimiv in inovativen način, s številnimi različnimi aktivnostmi in predstavitvijo svojih izdelkov, kar je še dodatno obogatilo dogajanje in pritegnilo veliko pozornosti obiskovalcev.

Zavedamo se, da prav tak način predstavitve, ki vključuje interaktivne dejavnosti in osebne stike z obiskovalci, omogoča boljše razumevanje pomena vseživljenjskega učenja. Obiskovalci so imeli priložnost neposredno komunicirati s predstavniki organizacij v lokalnem okolju in se tako seznaniti z njihovim delom in dejavnostmi ter pridobiti koristne informacije, ki jih lahko uporabijo v svojem vsakdanjem življenju.

Poleg stojnic je na Lavričevem trgu potekal tudi pester program. Organiziran je bil plesni spektakel plesnega centra ADC, dirka s poganjalčki za najmlajše obiskovalce, ki je navdušila vse prisotne, ter  predstava žonglerske skupine Čupakabra, ki je otroke popeljala v svet domišljije.

Kot strokovni in zaključni del dogodka je ob 19. uri na Ljudski univerzi Ajdovščina potekala razprava na temo medkulturnosti med mladimi, ki jo je organiziral in vodil Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe. Razprava je ponujala vpogled v perspektive mladih glede razvoja medkulturnosti v Ajdovščini.

Parada učenja v Ajdovščini je ponovno poudarila pomembnost vseživljenjskega učenja. Učenje ni omejeno le na šolske klopi, ampak je nenehen proces, ki nas spremlja skozi celotno življenje. Vseživljenjsko učenje nam omogoča, da se prilagajamo spremembam, razvijamo nove veščine in ohranjamo aktivnost ter radovednost uma.

Veseli smo, da so tovrstni dogodki lepo sprejeti v lokalnem okolju, saj združujejo skupnost in, kar je najpomembneje, promovirajo pomen vseživljenjskega učenja. Hvala vsem obiskovalcem, ki ste prišli in podprli dogodek. Učenje je resnično življenje – naj nas krepi in radosti!

Dostopnost