Na Ljudski univerzi Ajdovščina je v sredo, 23. oktobra 2024 potekala predstavitev kuharske knjige “Hrana podaja roko zdravju”, ki jo je prevedla Elvira Devetak. Dogodek je pritegnil številne ljubitelje dobre hrane in zdravja. Predstavitve se je udeležil tudi Hermann Spindler, avtor knjige in dolgoletni chef kuhinje Lucas klinik.
Knjiga temelji na holističnem pristopu, ki v ospredje postavlja zavedanje, da hrana ni zgolj gorivo za telo, temveč tudi sredstvo za spodbujanje zdravja in dobrega počutja. Poudaril je, da gre za celostno obravnavo, pri kateri zdrava hrana dopolnjuje medicinske tretmaje, ne pa da bi jih nadomeščala. Tako gospa Devetak, kot gospod Spindler sta izpostavila, da je namen te knjige osveščanje bolnikov o pomenu prehrane v procesu zdravljenja.
Recepti v knjigi so skrbno izbrani in pripravljeni tako, da upoštevajo posebne potrebe onkoloških bolnikov. Gospod Spindler je delil nekaj pomembnih nasvetov o tem, kako naj se bolniki prehranjujejo: “Pomembno je, da hrana, ki jo uživamo, izhaja iz kvalitetnih virov in je pripravljena na pravi način. Uporaba zelišč ima v tej zgodbi posebno vlogo, saj lahko naravne sestavine pozitivno vplivajo na zdravje.” Vsi prisotni so se strinjali, da je hrana, ki je predstavljena v knjigi, dostopna in primerna ne le za bolnike, temveč tudi za širšo populacijo: starejše, otroke in vse, ki želijo izboljšati svoje prehranske navade.
Obiskovalci so bili navdušeni nad možnostjo, da postavljajo vprašanja in delijo svoje izkušnje. Veliko zanimanja je bilo usmerjeno v vprašanja, povezana z uporabo zelišč in kako jih vključiti v vsakodnevno prehrano. Publika je izrazila željo po dodatnih informacijah o biodinamičnem kmetijstvu in kako lahko to prispeva k večji kakovosti hrane. Gospod Spindler je z veseljem odgovoril na vprašanja in s tem pokazal, kako pomembno je izobraževanje na področju zdrave prehrane.
Zaključek dogodka je bil še posebej okrašen z degustacijo jedi, pridelanih na biodinamičen način. Udeleženci so imeli priložnost poskusiti nekatere izmed jedi, ki so bile predstavljene v knjigi, kar je bila izvrstna priložnost, da so okusili, kako zdrava in okusna je lahko hrana, pripravljena s skrbjo in ljubeznijo.