Spodbujanje samooskrbe z balkonskim vrtičkarstvom

Naziv odobrenega projekta: Spodbujanje samooskrbe z balkonskim vrtičkarstvom
Upravičenec/izvajalec projekta: Ljudska univerza Ajdovščina
Skupna vrednost operacije: 9.960 €
Sofinanciranje EKSRP/LEADER:  7.968 €
Opis in dejavnost projekta

Spodbuda za ta projekt je bila v obdobju karantene v letu 2021, ko smo spoznali, koliko boljšo kvaliteto življenja so imeli v tem času tisti, ki so imela vsaj majhen vrtiček – delno so bili samooskrbni, obenem pa so se pri vrtnarjenju lahko razmigali in sproščali.

Balkonsko vrtičkarstvo je vedno bolj aktualno tudi z okoljevarstvenega vidika zaradi dodatnih ozelenitev in s tem pozitivnega vpliva na ozračje.

V okviru projekta bodo izvedena izobraževanja s praktičnimi delavnicami na temo, kako si urediti mini vrtiček na balkonu ali na dvorišču urbanega naselja.

Predvidene aktivnosti v okviru projekta
 • 3-urna predavanja ‘Balkonsko vrtičkanje’ za stanovalce blokovskih naselij in urbanih mestnih središč
 • 30-urne praktične delavnice ‘Uredimo si vrt na balkonu našega dnevnega centra’ za varovance VDC Ajdovščina Vipava, uporabnike ŠENT Ajdovščina ter udeležence PUM-O
 • Oblikovanje FB profila ‘Balkonski vrtičkarji Vipavske doline’
Ciljne skupine
 • Prebivalci urbanih mestnih jeder Ajdovščine in Vipave
 • Prebivalci blokovskih naselij na območju občin Ajdovščina in Vipava
 • Varovanci VDC Ajdovščina Vipava,, uporabniki ŠENT Ajdovščina in udeleženci PUM-O
Cilji projekta
 1. Ozaveščanje prebivalcev urbanih mestnih jeder in blokovskih naselij glede pomena balkonskih vrtičkov za samooskrbo, nižanje temperature in čiščenje ozračja.
 2. Omogočiti dejavnost ranljivih skupin, jih naučiti vrtnariti in jim ustvariti pogoje za to dejavnost.
 3. Pripadnike ranljivih skupin naučiti uporabljati FB profil in jim s tem ustvariti pogoje za medsebojno povezovanje in opolnomočenje.
 4. Povezati udeležence vseh aktivnosti preko FB profila.
 5. Javnosti predstaviti urejene balkonske vrtičke v VDC Ajdovščina Vipava, na ŠENTu Ajdovščina in na PUM-O Ajdovščina.
Informacije

Anka Zajc, 05 366 47 52, anka.zajc@lu-ajdovscina.si

 

Javni poziv za izbor izvajalcev

 

Obveščamo vas, da s telefonsko prijavo ali prijavo preko zgoraj navedenega elektronskega naslova potrjujete, da ste seznanjeni, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani vaše osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanja pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom.

 

Projekt je brezplačen in bo izveden s pomočjo sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Lokalne akcijske skupine LAS Vipavska dolina.

 

Projekt Spodbujanje samooskrbe z balkonskim vrtičkarstvom je bil izbran na 5. javnem pozivu LAS Vipavska dolina in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Projekt Spodbujanje samooskrbe z balkonskim vrtičkarstvom je bil izbran na 5. javnem pozivu LAS Vipavska dolina in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dostopnost