Študijski krožek Od vrta do mize

V letošnjem letu smo na Ljudski univerzi Ajdovščina v okviru študijskega krožka »Od vrta do mize« pridobivali in poglabljali znanje s področja vzgoje rastlin in samooskrbe. Učili smo se različnih vrtnarskih tehnik – od priprave potaknjencev in setve, do pikiranja ter vsakodnevne oskrbe zelenjave. Spoznavali smo tudi uporabnost zelišč in divje hrane v vsakdanjem življenju.

Posebno pozornost smo namenili prenosu znanj iz biodinamičnega vrtnarjenja, kjer smo se seznanili z uporabo biodinamičnih pripravkov, opazovanjem luninih in planetarnih vplivov na rastline. Naučili smo se, kako lahko z naravnimi pristopi izboljšamo rodovitnost tal in krepimo odpornost rastlin.

Pomembna praktična izkušnja je bila tudi učenje cepljenja dreves, kjer smo se spoznali z različnimi tehnikami cepljenja sadnih vrst, pomenom izbire podlage in časa cepljenja ter z osnovami nege cepljenih dreves. Ta znanja nam bodo koristila pri ohranjanju starih sort sadja in vzgoji zdravih sadik.

Poleg tega smo se vključili v vseslovenski projekt Pru čmru, v katerem smo raziskovali različne vrste čmrljev v našem okolju. Naučili smo se, kako pomembni so čmrlji za opraševanje in ohranjanje biotske raznovrstnosti, ter kako lahko tudi sami prispevamo k njihovemu varstvu. Krožek nam je omogočil prijetno druženje, izmenjavo izkušenj in veliko praktičnega znanja, ki ga bomo z veseljem uporabljali naprej.

Dostopnost

Politika zasebnosti

Ta spletna stran uporablja piškotke, zato da vam lahko zagotovimo najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in opravljajo funkcije, kot so prepoznavanje, ko se vrnete na našo spletno stran in nam pomagate razumeti, katere dele spletnega mesta najdete najbolj zanimive in uporabne.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov lahko prilagajate na zavihkih na levi strani.

Preberite več.