Vse to in še več v Večgeneracijskem centru

Na Ljudski univerzi Ajdovščina že vrsto let deluje Večgeneracijski center (VGC). Cilj Večgeneracijskega centra je spodbujati socialno vključenost, ohranjati vitalnost in izboljšati kakovost življenja vseh generacij. Udeležencem je ponujen širok nabor dejavnosti, ki so prilagojene interesom in potrebam posameznikov. Med njimi so različni tečaji, delavnice, predavanja, kulturni dogodki, športne aktivnosti, prostovoljno delo in še veliko več.

Ena od ključnih značilnosti Večgeneracijskega centra je spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja. Različne generacije se lahko učijo druga od druge, izmenjujejo izkušnje in znanje ter skupaj ustvarjajo bolj povezano in enotno skupnost. To spodbuja medsebojno razumevanje, spoštovanje ter krepitev socialnih vezi med posamezniki. Odprt je za vse generacije, ne glede na starost, spol ali izobrazbo. Ponuja možnosti za osebno rast in aktivno vključevanje v družbo. Poleg tega prispeva k ohranjanju kulturne dediščine, promociji zdravega življenjskega sloga ter podpira medgeneracijsko solidarnost in sodelovanje.

V prvi polovici leta 2023 smo organizirali zanimive in raznolike aktivnosti:

  • Aktivno druženje vasi
  • Thai Chi
  • Izdelajmo si naravno kozmetiko
  • Klekljanje
  • Zdravo jem
  • Gibam se
  • Ali sem fit?
  • Druženje ob pletenju
  • Urice francoščine za najmlajše

Delavnice so bile osredotočene na spodbujanje zdravega življenjskega sloga, aktivnega preživljanja prostega časa, kreativnosti, trajnostnega razvoja, učenju jezika itd. Te dejavnosti so privabile udeležence vseh generacij, ki so se skupaj učili, ustvarjali in zabavali.

V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Ajdovščina smo uspešno izvedli serijo delavnic na temo zdravega življenjskega sloga. Cilj teh delavnic je bil ozaveščati občane o pomenu zdravja ter jim ponuditi praktične nasvete in informacije za izboljšanje njihovega življenjskega sloga. Vse delavnice so bile praktično naravnane, udeleženci so pridobili koristna znanja, ki so jim pomagala pri izboljšanju njihovega zdravja in počutja.

Poleg delavnic namenjenih zdravemu življenjskemu slogu smo organizirali tudi delavnice posvečene kreativnosti, aktivnemu preživljanju prostega časa, trajnostnemu razvoju, ekologiji itd. Izdelava naravne kozmetike je bila še ena privlačna tema delavnic. Udeleženci so se naučili, kako iz naravnih sestavin pripraviti kozmetične izdelke brez škodljivih kemikalij. Izdelali so masažno ploščico ter deodorant. Poleg tega so spoznali prednosti naravne kozmetike za svoje zdravje in okolje.

Udeleženke večgeneracijskega centra so svojo kreativnost lahko izrazile na delavnicah klekljanja in druženja ob pletenju. Na delavnicah so pridobivale nova znanja ter nadgrajevala obstoječa. Veseli nas, da tudi skozi dejavnosti večgeneracijskega centra spodbujamo ohranjanje tradicionalnih obrti in znanj.

V večgeneracijskem centru se zavedamo, da učenje tujega jezika v zgodnjem otroštvu prinaša številne koristi. Prav zato že vrsto let izvajamo delavnice učenja francoskega jezika za najmlajše, kjer se otroci se skozi igro, pesmi, ples in druge aktivnosti na kreativen in zabaven način učijo tujega jezika.

Večgeneracijskega centra pa si ne moremo predstavljati brez dejavnosti Aktivno druženje vasi. Vsako sredo več kot 60 pohodnikov odkriva naravne in kulturne znamenitosti v okolici Ajdovščina in izven. Zanimivi pohodi v dobri družbi so postali sredina stalnica. Pohodnike ne zaustavi niti slabo vreme. Vsakič se jim pridruži kak nov član in tako nastajajo nova prijateljstva in nepozabni spomini.

Veseli nas, da skozi leta Večgeneracijski center Ljudske univerze Ajdovščina postaja neprecenljivo središče povezovanja različnih generacij.

Dostopnost