Življenje zunaj celodnevne institucionalne oskrbe

Večgeneracijski center Goriške je v sodelovanju z zavodom Zacera izpeljal brezplačno predstavitev na temo osebna asistenca, ki marsikomu omogoča življenje izven institucionalne oskrbe.

Srečanje je potekalo na hibridni način. Udeleženci so bili prisotni na daljavo, pa tudi v učilnici Ljudske univerze Ajdovščina. Tako smo omogočili spremljanje tistim, ki nas še vedno radi obiščejo osebno kot tistim, ki so vešči sodobne tehnike in so iz oddaljenih koncev Slovenije.

Izvedeli so, da je osebna asistenca namenjena tudi osebam po možganski kapi, z diagnozo shizofrenije ali demence, saj raziskave kažejo, da je vse več primerov demence tudi med mladimi ljudmi.

Osebna asistenca je v veljavi od 1. 1. 2019 z zakonom o osebni asistenci in je namenjena ljudem, ki potrebujejo pomoč pri vsakdanjih življenjskih opravilih, bodisi zaradi dolgotrajnih telesnih okvar, bolezni, poškodb, duševnih, intelektualnih ali senzoričnih okvar.

Osebna asistenca ni vezana na premoženje ali prihodek uporabnika. Omogoča, da se lahko zaposlijo tudi družinski člani in je financirana s strani državnega proračuna. Tako je brezplačna pomoč za uporabnika, ki koristi osebno asistenco.

Zahvaljujemo se gospe Normi Poffa, vodji osebne asistence: zacerakoper@gmail.com in gospe Klavdiji Bakaršič, strokovni vodji.

Veseli smo pohval udeleženk, ki so nam napisale:

»Spoštovane ga. Furlan, ga. Bakaršič in ga. Norma, iskrena hvala za organizirano predstavitev na temo osebne asistence. Prav je, da smo seznanjeni s to temo. Sploh glede na spremembo zakona. Nikoli ne vemo, kdaj jo bomo potrebovali.«

»Hvala tudi za podporo, ki ste mi jo prijazno nudili, da sem odpravila težave pri vključevanju v MS Teamse.«

Dostopnost