Letošnje Tedne vseživljenjskega učenja otvorili v Ajdovščini

V Ajdovščini smo letos gostili Nacionalno odprtje Tednov vseživljenjskega učenja. Po večletni koordinaciji prireditev Tednov vseživljenjskega učenja, več uspešnih izvedbah dogodka InCastra-dan ajdovske industrije in podjetništva, v lanskem letu pa tudi srečanja Zveze ljudskih univerz Slovenije in Strokovne konference o izpopolnjevanju izobraževalcev odraslih NIPO, nam organizacija dogodkov nikakor ni tuja. Tako smo tudi z veseljem sprejeli povabilo Andragoškega centra Slovenije za organizacijo še enega pomembnega dogodka. Vsak tovrsten dogodek predstavlja svojevrsten izziv, zato je še toliko bolj pomembno sodelovanje in podpora ključnih deležnikov, ki smo jo imeli.

V mesecu maju se v Ajdovščini vrstijo številni pomembni dogodki. Prvi med njimi je občinski praznik, ki ga praznujemo 5. maja. Ultra trail Vipava Valley (UTVV) je naslednji v nizu, že tradicionalno poteka tudi večdnevni dogodek Ajdovščina v maju. Začenjajo pa se tudi Tedni vseživljenjskega učenja (TVU), znotraj katerih poteka tudi Parada učenja. Letos je Nacionalno odprtje TVU še dodatno popestrilo majsko dogajanje. Dogodka se je udeležilo več kot 250 zagovornikov vseživljenjskega učenja. Poleg odločevalcev na najvišjih ravneh, so dogodku prisostvovali tudi župani in podžupani iz občin Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica. Kot je že običajno, so odprtje pospremili tudi številni izobraževalci, med njimi ljudske univerze, kot predstavnice javne mreže na področju izobraževanja odraslih, vrtci, šole, knjižnice in nevladne organizacije. Ljudska univerza Ajdovščina kot pomemben del vseživljenjskega izobraževanja in učenja izpostavlja tudi razvoj spretnosti za delo, ki jih ena od osrednjih tem letošnjih TVU Evropsko leto spretnosti

 še posebej naslavlja. Zato smo še toliko bolj veseli, da so zavedanje o pomenu vseživljenjskega učenja s svojo prisotnostjo na dogodku izkazali tudi predstavniki gospodarstva in podpornega okolja, razvojnih agencij, ajdovske obrne zbornice in podjetij. Dogodku so lokalni pridih dodatno vnesli predstavniki krajevnih skupnosti in lokalni prebivalci, udeleženci, ki radi izkoristijo priložnosti za učenje in se vključujejo v številne programe izobraževanja in usposabljanja ter naši nepogrešljivi učitelji, mentorji, prostovoljci in drugi izvajalci the programov.

Posebnost dogodkov zadnjih treh odprtij predstavljajo priznanja dobitnikov zglednim učečičm se. Tokrat dobitniki prihajajo iz Zgornje Vipavske doline, med njimi trije posamezniki in dve skupini. V kratkih filmih smo predstavili vsakega izmed njih, in sicer med posamezniki dolgoletno sodelavko Ljudske univerze Ajdovščina Vero Kodrič, priznanega vinarja iz Planine Petra Ferjančiča ter plesno učiteljico in energično motivatorko Alice Stojko Saliu. V kategoriji skupin smo kot izstopajočo prepoznali Krajevno skupnost Goče iz občine Vipava, ki s sodelovanjem z različnimi organizacijami in organizacijo številnih dogodkov krepi učečo se skupnost. Kot zgledno učečo se skupino smo prepoznali tudi podjetje Mlinotest, ki zelo načrtno skrbi za razvoj zaposlenih, njihovih znanj in spretnosti. Piznanja je z direktorico Ljudske univerze Ajdovščina podelila vodja sektorja za izobraževanje odraslih na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, ga. Teja Dolgan.

Uvodoma nas je nagovoril župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Ajdovščina je bila že večkrat upravičeno predstavljena kot zgledna učeča se skupnost, kar smo se lahko prepričali tudi skozi županove besede. Poudaril je snovanje skupnosti, temelječe na povezovanju, solidarnosti, znanju in napredku. Zgledna in napredna je po njegovih besedah tudi Ljudska univerza Ajdovščina, ki prevzema vlogo območnega koordinatorja TVU. V TVU se bodo zvrstili dogodki, ki bodo v skupnost prinesle vrednote znanja, povezovanja in solidarnosti. Župan opredeljuje vlogo ljudskih univerz v družbi kot neprecenljivo, saj ustvarjajo priložnosti, občani pa z novimi znanji povečujejo zaupanje vase, razvijajo ustvarjalnost, podjetnost, spretnosti in tako krepijo socialne vezi v skupnosti. Izrazil je prepričanje, da bo vloga ljudskih univerz tudi v prihodnje pomembno izobraževalno gibalo družbe, ki bo posameznikom kovalo priložnosti za enakopravno vključevanje v družbo znanja in dvig kakovosti življenja posameznika. V nadaljevanju je goste nagovorila mag. Branka Hrast Debeljak, v. d. generalne direktorice Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih. V svojem govoru je vseživljenjsko učenje izpostavila kot vrednoto, kot način življenja, ki vsem prebivalcem daje priložnost za osebnostno, poklicno in duševno rast. Poudarila je pomen kakovostnih in odgovornih organizatorjev, podpornikov in najrazličnejših sodelujočih organizacij, ki s srcem delajo na kampanji TVU in širijo dostop in ozaveščajo o pomembnosti vseživljenjskega učenja. Dr. Nataša Potočnik, direktorica Andragoškega centra Slovenije, soorganizatorja dogodka je zbranim zagotovila, da izobraževalci na nič ne čakajo, ne na postaji, ne na pomlad (kot so prepevali mladi v pesmi pred njenim govorom), ampak aktivno delujejo in si prizadevajo za doprinos k razvoju področja in večjemu vključevanju v VŽU. Pot v izzive prihodnosti in negotovosti nam osvetljuje luč, to je znanje, so spretnosti in kompetence. Prepričana je, da se bomo z izzivi prihodnosti znali spopasti opremljeni z znanji. Naša naloga je iskati poti do vseh skupin odraslih, jim vzbuditi radovednosti n spodbuditi k vključevanju. Že v TVU organiziramo več kot 8000 priložnosti za učenje. Na ACS so ponosni na nacionalno kampanju TVU, ki je zgled tudi v širšem evropskem prostoru. Kot ena od organizatorjev dogodka je imela čast zbrane nagovoriti tudi direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja. Med drugim je pojasnila, zakaj je program povezoval motiv drevesa:

”Drevo lahko predstavlja simbol za marsikaj. Lahko ga razumemo kot simbol moči, modrosti, plodnosti in nasploh življenja samega. Najpomembneje za drevo je, da raste in obrodi plodove. Rasti pomeni biti živ. Resnično žive nas naredi to, da se želimo spreminjati in razvijati, da si želimo delovati tukaj in zdaj. Tako kot drevo, se tudi sami krepimo in pridobivamo nova znanja in izkušnje in vse življenje rastemo.”

Zahvalila se je Občini Ajdovščina in Andragoškemu centru Slovenije za soorganizacijo dogodka, Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pa za finančno podporo, vsem gostom in sodelujočim za sooblikovanje dogodka in otvoritev TVU. Slavnostni govorec na dogodku je bil Andi Mamić, ki je učenje povezal s športom, vzponi in padci ter vztrajnostjo, torej z vsem, kar nujno potrebujemo, če želimo pridobiti kondicijo za življenje.

Kulturni del programa so oblikovali zanimivi nastopajoči vseh generacij. Dogodek so s himno  otvorile pevke Dramsko-pevske skupine Zarja iz Društva upokojencev Ajdovščina. O mladih očeh sta skozi instrumental pripovedovala dijakinja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina Anika Tratnik na violi in učenec OŠ Šturje Izak Sorta na klavirju. Seme znanja je skupaj z mamico zasadil 6-letni Vane iz ajdovskega vrtca. Prisluhnili smo tudi pevcem Škofijske gimnazije Vipava in uživali ob lesni predstavi Aje Franca, kasneje pa še predstavi učenk baletnega oddelka Glasbene šole Vinka Vodopivca, v koreografiji Sergeja Semenjuka. S pesmijo Burja pa se je predstavil Niko Bajc.

Dogodek je prisrčno povezovala voditeljica Mateja Rosa.

Uradnemu delu Nacionalnega odprtja Tednov vseživljenjskega učenja je sledilo prijetno druženje, navezovanje novih poznanstev in tkanje vezi. Organizatorji dogodka so bili hvaležni za podporo, ki so jo s svojimi prispevki, prisotnostjo in pozitivnimi odzivi izkazali prisotni.

Čestitke vse zaslužnim za uspešno izvedbo dogodka in uspešne Tedne vseživljenjskega učenja!

Dostopnost