Predstavitev brošure “Po poteh Nimfe: Odkrivanje vidnih in nevidnih skrivnosti Vipavske doline”

V torek, 22. novembra, smo imeli na Ljudski univerzi Ajdovščina prav poseben dogodek, na katerem smo predstavljali brošuro Po poteh Nimfe, ki nas popelje na odkrivanje vidnih in nevidnih skrivnosti Vipavske doline. Gostili smo pomembne goste: avtorja brošure, Petra Mignozzija in Kristino Petrović, Unescovega umetnika za mir, Marka Pogačnika ter raziskovalca zdravilnih voda, Jožeta Muniha. Dogodek je zaokrožil Boštjan Podgornik, ki nas je razvajal z zvoki kabrce. To je posebna glinena piščal, staroverski, meditativen in obredni instrument.

Foto: Jernej Skrt

Brošura, Po poteh Nimfe, je plod skupnega dela skupine strokovnjakov, ki nam ponujajo vpogled v Vipavsko dolino skozi srčno prizmo. Peter Mignozzi in Kristina Petrović, sta na senzibilen način opisala kraje Vipavske doline ter njihove vodne izvire. Jože Munih pa je te izvire izmeril po Bovisovi skali. S tem so nam ponovno razkrili znanja, ki so jih naši predniki že imeli, ko so se izročila o dobrih in tudi zdravilnih vodah prenašala iz roda v rod, dobro so vedeli, katera voda je dobra za prebavila, katera za oči, pa tudi katere vode niso dobre in se po pitju teh počutiš len in zaspan. Zaradi sodobnega načina življenja pa smo žal vsa ta znanja že pozabili, razum je zasenčil intuicijo.

Marko Pogačnik pravi, da v vsakem izmed nas obstajajo potrebna orodja za senzibilna zaznavanja subtilnih dimenzij življenja. S tem namenom so v brošuri dodane njegove vaje Dotik Gaje, ki so namenjene boljši komunikaciji z naravo oziroma Gajo, kot jo sam imenuje.   

Tankočutna vsebina brošure je opremljena z umetniškimi fotografijami Jerneja Skrta ter čistimi linijami oblikovalke Nike Šimac.

Več o projektu, v okviru katerega je nastala brošura najdete na povezavi.

Dostopnost